tjana-pengar-pa-resan

Tjäna pengar när du reser i världen

Inkomst på resande fot

Här förklarar jag hur du kan tjäna extra pengar när du befinner dig på resa ute i världen. Inte bara i Spanien eller på Teneriffa, utan även på andra platser. Det finns många fina tips och råd här nedan ok hur du kan skapa dig en inkomst som resenär. Många ser till att reskassan fylls på med jämna mellanrum med hjälp av dessa tips.

Drömmer du om att resa jorden runt eller att göra någon annan längre resa, men tycker att du inte har de pengar som behövs? Det behöver inte stanna vid en dröm. Du kan helt enkelt jobba samtidigt som du reser runt.

Det finns så otroligt mycket du kan göra för att tjäna pengar, och det är inte så svårt som man kanske kan tro. Här tänkte vi ge dig tips och exempel på vad du kan göra.

Tips och råd

Är du duktig på engelska kan du lära ut språket i t ex Japan, Kambodja, Sydkorea och andra länder där behovet finns. Gå in på eslcafe.com och läs mer.

Sälj andelslägenheter (timeshare) till svenskar i t ex Thailand, Grekland och andra stora resort områden. Är du duktig på att prata och sälja, söker resorterna svenska säljare till svenska köpare. Här kan du tjäna mycket pengar om du är duktig.

tjana-pengar-pa-resan

Har du dykcertifikat kan du söka jobb som dykinstruktör i många spännande länder, t ex Australien, Mexico och Egypten, bara för att nämna några.

Tycker du om resa och att ta hand om människor samtidigt, kan du utbilda dig till flygvärdinna. Du får resa mycket, har fast inkomst och bra förmåner.

Jobba på hotell som receptionist, i restaurangen eller kanske som underhållare.

Jobba några timmar på ett Hostel och få gratis boende. Du får kanske inga pengar i handen, men behöver inte heller betala för rummet.

Webdesign på resande fot

Är du duktig på webbdesign, programmering, marknadsföring, bildredigering eller liknande, kan du frilansa online. Läs mer på Elance, Odesk och Freelancer.com. Här kan du läsa mer om detta, och hjälper dig dessutom vidare till företag som kan behöva dina tjänster.

Är du bra på språk kan du söka jobb som tolk.

Var med i en film eller tv-serie. Varför inte åka till Mumbai och bli stjärna i en Bollywoodfilm?

Är du mellan 18-30 år kan du få s k Working Holiday Visum, det ger dig rätt att vara i landet i ett år för att resa runt och jobba. Det är främst Australien, Kanada, Nya Zeeland och Singapore som erbjuder detta.

I t ex Australien är det vanligt att plocka frukt. Här kan lönen variera, allt från boende och/eller mat, till lön beroende på hur mycket du plockar.

Har du bra kunskaper om träning kan du jobba som personlig tränare. Du får lön och dessutom stor chans till fri tillgång till gym. Många vill gå ner i vikt även på semestern.

Skaffa en egen reseblogg

Blogga om ditt resande eller om något annat du är väldigt intresserad av. Kommer du bara igång och folk upptäcker dig kan du till snart tjäna pengar på det.

Bli en affiliate. Det är helt enkelt en person som rekommenderar ett företags produkter genom länkar. Du gör reklam för deras varor.

Är du bra på att skriva och bra på språk, kan du översätta texter och/eller skriva sökmotoroptimerade texter åt olika företag. Du jobbar alltså som översättare/ copywriter.

Har du saker du inte har någon användning för längre, eller du kanske tillverkar egna saker, t ex smycken eller kläder. Då kan du sälja dina saker online, antingen på t ex Tradera eller Ebay, eller på en egen webbshop.

Med ett startkapital och kunskaper om aktiemarknaden, kan du öka på dina tillgångar genom day-trading. Man köper och säljer aktier, och här gäller det såklart att man kan en del om just detta.

House-sitting. Här ska du se efter någons hus medan ägarna är borta. Du bor gratis under längre eller kortare perioder. Ibland kan det ingå något husdjur som du också ska hålla uppsikt över.

Ta med det egna jobbet utomlands

Ta med ditt egna jobb när du reser. Du kanske har ett jobb som du kan utföra vart du än befinner dig. Fråga din chef om denna möjlighet.

Är du duktig på att klippa hår kan du alltid erbjuda billig klippning till t ex backpackers som blivit lite för långhåriga. Sätt upp skyltar där många rör sig och erbjud din tjänst.

Erbjud billig massage. Sätt upp skyltar vid populära Hostels, men kom ihåg att fråga först.

Vart du än kommer i världen, så finns där alltid barer. Sök jobb som bartender.

Kan du flera språk och har lätt för att ta kontakt med folk kan du passa som inkastare. Barer och restauranger vill ha trevligt folk som får in många kunder.

Jobba på restaurang eller café. Fråga på olika ställen och läs annonser. Fråga även andra resenärer, någon har kanske bra tips.

Hjälp folk med hemsidor

Hjälp andra med deras hemsidor. Erbjud dina kunskaper och tjänster till både företag och privatpersoner. Gör du ett bra jobb sprider sig ryktet och du får ännu mer jobb.

Är du snygg och välvårdad kan du kanske jobba som frilansande modell. Här kan lönen variera mycket beroende på hur duktig du är.

Kan du spela något instrument? T ex piano, gitarr eller dragspel? Sätt upp lappar med kontaktuppgifter vid folktäta områden och erbjud dina tjänster.

Detsamma om du kan dansa. Anordna danskurser för både barn och vuxna.

Vill du tjäna snabba pengar? Sök jobb som byggarbetare. Lönen betalas för det mesta ”under bordet”.

Au Pair. Behöver nog ingen närmare presentation. Du bor hemma hos en familj och sköter om deras barn och hushållssysslorna. Du får mat, logi och en viss ersättning.

Surfinstruktör. Goda kunskaper räcker långt.

Restauranger finns i alla länder. Har du kunskaper/ utbildning söker du jobb som kock. Det finns många restauranger som söker folk på Teneriffa.

Rundvandringsguider eller vanlig guide. Här är inte lönen särskilt hög men du får i gengäld se nya delar av världen. Kontrakten ligger ofta på 1-2 år. Gå in på t ex Indochina.com och läs mer.

Åk runt på marknader och sälj dina egengjorda alster.

Guide i Karibien eller något annat exotiskt land. Här ska du hjälpa turister med båt/bussturer och att organisera och hålla ihop grupperna.

Fotografera och tjäna pengar

Tar du bra bilder med din kamera? Då kan du tjäna pengar på att sälja bilder till t ex rese- och naturmagasin, företag, royalty-sidor eller varför inte göra egen webbshop med egna foton.

Bli en reseskribent. Skriv och berätta om dina resor och upplevelser, och publicera dem i tidningar och på hemsidor. Kan gå lite trögt i början men efter ett tag kommer du få respons.

Jobba på ett företag utomlands. Är du intresserad av att bo i ett annat land en kortare eller längre period så finns den möjligheten också. Företag i t ex Kina, Dubai, Singapore vill gärna ha utländsk personal med lämplig kompetens.

Jobba på ett kryssningsfartyg eller Yacht. Man träffar många olika människor, ser olika delar av världen och får nyttig arbetslivserfarenhet. Gå in på Desperatesailors.com och läs mer.

Volontärarbete. Du får ingen lön, men boende och mat mot att du hjälper till med deras arbete. Det kan vara att ta hand om djur eller barn, miljövård mm. Läs mer på Grassrootsvolunteering.org eller Independentvolunteer.org.

Reseguide. Du jobbar för olika charterbolag och ska helt enkelt ta hand om deras gäster, svara på deras frågor och se till att de mår bra.

Busking. Det innebär att du står på stan och visar upp den talang du har och som du tror kan intressera andra. Du kanske kan spela något instrument, klä ut dig till clown, mima eller stå helt stilla på ett ben en hel dag. Ha en hatt framför dig för eventuella bidrag, men kolla först att det är lagligt att stå där.

Har du resväskan packad och kan åka iväg i princip nu på en gång, kan du gå in på HelpX.net och WWOOF.org och läsa om möjligheten till enklare och lättare jobb.

Det finns såklart så mycket mer att göra och jobba med än de förslag vi tagit upp här. Var öppen för nya idéer, var kreativ, var nyfiken och lyssna på andra. Lycka till med din resa och med dina jobb.

Tjäna pengar när du reser i världen