La Gomera Kanarieöarna Reseguide

La Gomera – Den lilla Kanarieön

Kanarieöarna är det välbekanta namnet på den spanska ögruppen utanför Afrikas västkust som består av sju huvudöar av vilka Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote är de största och mest besökta. Den näst minsta ön heter La Gomera och den skiljer sig mycket från sina storasyskon. På den 369 km2 ön bor lite drygt 17 000 invånare.

Vi kan lika bra fastställa direkt att om du tänker på Kanarieöarna i den bemärkelse vi är vana vid med städer som är helt uppbyggda kring turismen, där tiden står stilla och utbudet av restauranger, affärer, barer, underhållning och allehanda nöjen är närmast oändligt och en av de stora behållningarna är soldränkta stränder med ändlösa rader av solstolar och parasoller, då kommer du antingen att bli glatt överraskad eller tämligen besviken om du kommer till La Gomera.

La Gomera är pittoreskt

Det här är verkligen kusinen från landet och hit åker du för att ta det riktigt lugnt och njuta av den storslagna naturen. Vill du ha partaj och håll-i-gång bör du ta vändande färja tillbaka till Teneriffa. La Gomera är något helt annat än de övriga Kanarieöarna. Det är en lugnare och grönare plats. Här kan du verkligen slappna av och njuta.

La Gomera Fakta

Vulkanutbrott som skapade La Gomera

Man tror att namnet Gomer kommer ifrån en marockansk stam, guancherna, som följde med sjöfarare till ön för att slå sig ner som bönder. Ön är resultatet av ett vulkanutbrott för 12 miljoner år sedan och har fått en förbluffande jämnrund form och kallas av kanarierna för ”den runda ön”. Till skillnad från de övriga kanarieöarna är det 2 miljoner år sedan det var ett vulkanutbrott på ön så här är naturen betydligt grönare och mer uppvuxen.

Gröna ön av Kanarieöarna

Här finns en rikt varierad natur som består av både berg och skog och djupa raviner som skär genom landskapet. Nationalparken Garajonay är en av Europas äldsta urskogar och finns med på Unescos världsarvlista, Berget reser sig 1487 m över havet och är ständigt täckt av en grön dimma vilket ger en hög luftfuktighet, speciellt på norra ön där naturen är tropisk och vildvuxen djungel. Under dimman finns skogar av lagerträd och ljungträd som det växer skägglava på, och just förekomsten av lava visar att luften och miljön är helt ren. Här är ett av de ställen där luften är renast och friskast i världen.

Lavastränder

Vill man ha sol skall man bege sig till den södra och västra sidan som kantas av små, svarta lavastränder i området kring Konungens dal – Valle del Rey. Här finns tre små byar på promenadavstånd från varandra med små badvikar, hotell, restauranger och småbutiker. Stränderna här är små badvikar med lavagrus. Upp mot bergen finns det karaktäristiska terrassodlingar som ger landskapet en spektakulär karaktär.

Huvudstad på La Gomera

San Sebastián är namnet på öns huvudstad som är en liten pittoresk stad som grundades på 1400-talet. Christoffer Columbos gjorde ett sista avstamp här för att fylla på provianter innan han korsade Atlanten mot Amerika år 1492 och huset han bodde i finns kvar som en välbesökt sevärdhet. Här finns restauranger och lite shopping och en liten playa, men som sagt, här är dress-coden mer vandringskängor eller golfskor än flip-flops och finskor.

Ön har en färgstark historia, den har aldrig erövrats utan de som landstigit har slagit sig ned på ön och skapat egna samhällen. Flera av Kanarieöarna styrdes fram till 1800-talet av en ”señorío”- ett överhuvud, och La Gomera lär ha haft señoríos som varit särskilt grymma och våldsamma och transporterat befolkningen som slavar till Teneriffa.

Visselspråket El Silbo

Något väldigt speciellt för La Gomera är deras eget visselspråk El Silbo, som användes för att kommunicera över bergen på ön och som kan höras än idag på landsbygden. Språket har återinförts på skolschemat för att inte dö ut.

Till La Gomera tar man sig med flyg till Teneriffa och sen färja från Los Cristianos, en båtresa som tar ca 45 minuter och det är vanligt att man kombinerar några dagars lugn och avskildhet från omvärlden på La Gomera med det mer ”civiliserade” livet på Teneriffa. Du kan åka antingen snabbfärjan Fred Olsen eller så tar du den vanliga färjan, som tar ca 45 minuter.

Aktiviteter på La Gomera

Det finns självklart massor att göra på denna gröna vackra och exotiska ö. Här finns inga raka vägar, utan det går uppåt, neråt eller svänger hela tiden och då förstår du att man tex vandra i de vackra bergen som finns här på ön.

La Gomera är helt klart värt att besöka. De som åker hit vill nästan alltid åka tillbaka. Det är en speciell natur som är underbar samt den sköna avslappnade stämningen.

La Gomera Kanarieöarna Reseguide

Aktiviteter i luften på Teneriffa

Skärmflygning och andra luftaktiviteter

Det finns ett flertal populära aktiviteter du kan göra på Teneriffa ifall du vill upp i luften. Många flyger skärm, antingen fritt från bergen eller efter båt, andra flyger luftballong. I denna artikel skall vi titta närmare på alla de luftburna aktiviteter du kan ägna dig åt på Teneriffa.

Skärmflyg från berg är stort

Att kasta sig ut från ett av bergen som finns nere på södra Teneriffa och sedan glida i luften med en skärm är riktigt populärt. Det är många som prövar och gillar det skarpt! Jag själv har varit på väg flera gånger men det har aldrig blivit av tyvärr. De brukar kasta sig ut från berget som ligger ovanför Las Americas och Costa Adeje. Sedan landar de ofta på en liten strand som ligger borta i Costa Adeje. Vi har varit vi stranden ett par gånger och sett när de kommer glidande in över den lilla sandstranden. Riktigt mäktigt!

Skarmflyg Teneriffa

Skärmflyg efter båt

Många provar att flyga skärm efter båt nere på södra Teneriffa. Det är ett riktigt semesternöje kan jag säga och många turister testar allt en gång. Det finns ett flertal snabba båtar som drar upp dig i luften ifall du provar att flyga skärm efter båt och du hittar dessa från Las Americas bort mot Costa Adeje. Vid de små kiosker som säljer biljetter till alla de olika parkerna runt om på Teneriffa, finns det information om denna typ av skärmflyg samt du kan även köpa biljett vid flera av dessa små kiosker.

Skarm efter bat

Helikopterflygning

Vill man uppleva en tur med helikopter så går detta att göra på Teneriffa. Det kostar såklart en slant, men är en oförglömlig upplevelse såklart! Tänk att glida runt där uppe i luften och se ner på all den vackra naturen. Havet, bergen, och allt det andra. Det finns turer som utgår med helikopter från Adeje. Boka en flygning och njut av att äntligen få flyga med helikopter.

Ballongflyg

Det är ju självklart magiskt att flyga ballong över denna vackra ö, men det är inte alls lätt att manövrera ballonger här nere med vindar från både havet och bergen, så många gånger finns det ingen som kör dessa turer längre. Jag har sökt men inte hittat några ballongturer som är aktuella just nu. Vet du något annat, så hör gärna av dig, så skall jag uppdatera informationen runt ballongflyg. Vill man flyga ballong gör man det enkelt hemma i Stockholm. Vackra flygningar utlovas!

Ballongflyg Teneriffa

Hoppa fallskärm

Det fanns fallskärmshoppning tidigare på Teneriffa, men jag hittar ingen information om detta just nu heller som är aktuellt. Det finns hoppning på södra Gran Canaria, som närmaste plats för fallskärmshoppning. Är du riktigt sugen, så får du antingen ta flyget eller båten dit, så kan du få ditt begär stillat vad gäller fallskärm.

Detta var de luftburna aktiviteter jag kom på nu. Finns det flera, som du vet, så hör gärna av dig, så fyller jag på listan.

Aktiviteter i luften på Teneriffa

Costa Adeje Teneriffa

Costa Adeje – På södra Teneriffa

Costa Adeje är en exklusiv resort på Teneriffas södra kust. Hit åker du när du vill ha ut lite mer av din semester. Är du lite kräsen är detta helt rätt resmål. Det är vackra sandstränder, underhållning med hög klass, lyxiga hotell och riktigt fina restauranger.

Costa Adeje är den perfekta semesterorten för dig som vill ha ut allt av din ledighet. Äventyr, avkoppling, under-hållning och självklart solsken och härliga badstränder. Detta är ett förstklassigt resmål.

Costa Adeje har något för alla

Costa Adeje har verkligen något för alla. Oavsett om du är bebis eller pensionär, så passar denna semesterort för dig och dina behov. Det finns massor av utomhusaktiviteter att göra och du kan njuta av allt från vattensporter till skärmflygning. Längre ner i artikeln så listar vi alla former av aktiviteter du kan genomföra när du befinner dig på Costa Adeje.

Costa Adeje Teneriffa Hamn

Bild från Wikimedia

Du kan självklart ha riktigt lata dagar här i Costa Adeje och stränderna inbjuder verkligen till detta. Härligt långa sandstränder både för den aktive, men även så skönt att bara ligga ner och lapa i sig av den varma sköna solen som finns här nere på södra Teneriffa.

Båtturer längs Costa Adeje

Många tar en båttur längs kusten och tittar på både valar och delfiner som lever fritt här längs hela Costa Adeje. Det är riktigt djupt vatten utanför kusten och många större vattendjur lever här året om. Andra vattendjur passerar här när de skall norr eller söder ut längs strömmen. Du ser flera sorters valar och delfiner ute i havet runt Teneriffa året om. Dessa ser du via de båtar som har speciella val – och delfin turer. Dessa bokar du på flera ställen längs stranden i Costa Adeje. Hotellen och speciella kiosker kan även de hjälpa dig med att boka de olika båtturerna.

Golf på Costa Adeje

Golf är en självklarhet här och det finns riktigt fina golfbanor på flera ställen på Teneriffa. Golfspelare har glada dagar här i Costa Adeje med en mästerskapsbana, underbar utsikt och grönskande landskap på Golf Costa Adeje. Adressen är:

Golf Costa Adeje
Finca los Olivos, Calle Alcojora, s/n, 38670 Adeje, Santa Cruz de Tenerife, Santa Cruz de Tenerife, Spanien

Golfbanan har stått som värd för flera riktigt stora tävlingar och är i mycket gott skick. Folk återkommer hit år efter år och spelar golf. Både proffs och amatörer kan spela på denna fina anläggning.

Golf Adeje Teneriffa

Bild från Flickr: https://www.flickr.com/photos/fofasasw/8637686650

Costa Adeje och barn

Här är det lätt att roa barnen. Det finns två fantastiska vattenparker: Siam Park, som är en av de största och bästa i Europa och Aqualand, som har massor av spännande attraktioner och en otrolig delfinshow. Siam Park är framröstad som en av de bästa vattenparkerna i världen faktiskt under flera år och den är väl värd sina pris!

Aqualand är mycket bra för de mindre barnen, så jag rekommenderar faktiskt denna vattenpark för de med lite mindre barn. Den är alldeles tillräcklig! Här kan du läsa mer om Aqualand Teneriffa.

Siam Park är den vattenparken om du vill ha något utöver det vanliga. Du får dock inte ta med dig varken dryck eller mat in på området, så se till att ha laddat kortet med pengar innan du beger dig hit en dag. Det är dock väl värt priset och du kommer ha ett minne för livet!

Solnedgång över Costa Adeje

Solnedgang Costa Adeje Teneriffa

 Bild från Flickr. https://www.flickr.com/photos/timove/30961819893

Stränder Costa Adeje

Stränderna av hög kvalitet på södra Teneriffa är bland Kanarieöarnas bästa och vattnet i havet är varmt mest hela året. Det går att bada i havet året om, men är som varmast mellan april till november kan man säga. På Costa Adeje finns det flera riktigt bra stränder. Både långa och korta. Alla med skön sand och flera med skyddande pirer utanför.

Längre ner i artikeln ser du en lista på stränder som finns på Costa Adeje.

Fler stränder över hela Teneriffa hittar du här.

Playa del Duque är verkligen utsökt, med gyllene och mjuk sand och vackert och klart vatten. Den är i en klass för sig tycker jag själv och ett besök här är klart värt! Lyxiga solsängar står uppställda längs stranden och det finns en elegant strandpromenad med restauranger och barer av god kvalitet. Det vackra fortet/slottet står snyggt på kullen bredvid stranden och det är en magnifik inramning.

Duque Beach Castle Costa Adeje

Duque Beach Castle Costa Adeje

Bild från flickr. https://www.flickr.com/photos/andyspicturesurl/4802799610

Detta är ett vacker landmärke och ramar in delar av Costa Adeje på ett fint sätt.

Playa Fañabé är också inbjudande med en lång sandremsa och ideala förhållanden för en simtur i havet. Man kan hitta många olika slags fisk i den lugna viken i Playa Paraiso, där det ligger ett fantastiskt 5-stjärnigt hotell alldeles vid vattnet.

Lista på aktiviteter Costa Adeje

Det ligger flotta märkesbutiker överallt i Costa Adeje och shoppingcenter i närheten av Playa del Duque och Playa Fañabé. Nattetid vaknar semesterorten verkligen till liv med restauranger som serverar utsökt mat från en mängd olika länder, avkopplande barer, musikpubar mm.

Skärmflygning

Strandhäng

Jetski

Bananbåtar

Vattenskoter

Dykning

Havsfiske

Delfinbåt

Valturer

Biljard

Fotboll

Studsmattor

Lekland i havet vid stranden

Lista på stränder Costa Adeje

Playa del Duque

Betraktas oftast som huvudstranden i Costa Adeje. Detta är en underbart vacker strand och här finns allt för den kräsne badaren. Stranden är lite skyddad i viken och den har en fin gyllene sand. Fantastisk! Vattnet är kristallklart här!

Playa Fanabe Teneriffa

Playa Fañabé

Är den största och mest besökta av de tre stränder i Costa Adeje. Den är riktigt lång och mäter nästan en hel kilometer. Den är fin för både soldyrkaren och den aktive strandmänniskan. Här finns allt att göra och du kan även bara lata dig i solstolen här på Playa Fañabé. Det finns en mängd med restauranger, barer och pubar i anslutning till stranden och även ett par små fina barer på stranden. Det är relativt långgrunt här och det är en strand med massa av liv. En riktigt bra barnstrand för övrigt.

Playa la Pinta

Är den sista, och även den minsta stranden. Playa la Pinta ligger strax norr om hamnen. Det är även den en fin sandstrand och den strand som är bäst skyddad mot vågor. Perfekt för barnfamiljer med andra ord. Stranden kännetecknas genom en massa roliga och utmanande lekredskap ute i vattnet. Här är det liv och rörelse.

Detta var de tre fina sandstränderna som finns i Costa Adeje.

Costa Adeje är exklusivt

Denna semesterort är verkligen lite finare om man räknar med andra platser på Teneriffa och det känns att man lagt ner kraft och energi på att det skall vara lite finare här. Hotellen här är fina och det är ordning och reda nästan överallt. Det är lite fräschare här om man jämför med andra platser på Teneriffa om man säger så.

Costa Adeje Teneriffa

Ordlista fastighetsköp Teneriffa Spanien och Kanarieöarna

Ordlista för ditt bostadsköp på Teneriffa

Det kan vara bra att veta vad orden betyder när man skall köpa sin bostad på Teneriffa. Vi har därför satt ihop en enkel ordlista med ord och termer som du absolut bör känna till när du köper fastighet i Spanien och på Kanarieöarna. Nedan ser du listan på vanliga termer vid fastighetsköp på Teneriffa, på de övriga Kanarieöarna och på fastlandet i Spanien.

Ordlista bostad Spanien

NIE nummer : Detta är ditt personnummer i Spanien. Denna typ av idhandling behöver du när du skall köpa fastighet och bostad på Teneriffa och övriga Spanien. Läs mer om NIE nummer här.

Contrado privado de compraventa : Detta är ditt köpekontrakt. Läs igenom det noga eller ta hjälp för att tyda vad det står ifall du saknar spanskan. Det kan vara bra att ta hjälp även ifall du kan mycket spanska.

Ordlista bostad Spanien Teneriffa Kanarieoarna

Notarius Publicus : Detta är den oberoende parten som upprättar och läser igenom köpekontrakt. Det är lag på att en sådan skall vara med vid ett bostadsköp.

Abogado : Helt enkelt Advokat. Det kunde man nästan se va? Skaffa dig en seriös och bra advokat.

Administrador de fincas : Detta är den spanska licensierade fastighetsadministratören.

Cajas de ahorro : Sparkonto på bank. Det finns flera olika banker som fungerar när du skall köpa bostad.

Catastro : Det spanska markregistret

IVA vivienda : Detta är fastighetsmoms

Communidad de propietarios : Bostadsförening, ungefär som i Sverige

Nota Simple : Detta är ett utdrag från fastighetsregistret

Impuesto sobre el patrimonio : Detta är kapitalvinstbeskattning

IBI impuesto sobre bienes Inmuebles : Den årliga fastighetsskatten

Licencia de obra : Detta är byggnadslov

Agente de propiedad : Fastighetsmäklare

Inmobiliaria : Fastighetsmäklare

Chalet : Detta betyder Villa

Pago en efectivo : Kontant betalning

Prestamo : Detta är Lån

Segunda vivienda : Ett andra hem

Señal : Förskottsbetalning på din bostad

Tasacíon : Detta betyder oberoende fastighetsvärdering

Många termer och ord att hålla reda på. Nu har du själv lite bättre koll på vad dessa ord betyder och du kanske enklare kan navigera i bostadsdjungeln.

Se till att du genomför ditt bostadsköp i lugn och ro om du kan, så att allt faller på plats på ett bra sätt. Stressa inte fram dina beslut när det gäller en så pass stor investering som en ny bostad innebär.

Detta inlägg är inspirerat av Spanienmäklare.se

Ordlista fastighetsköp Teneriffa Spanien och Kanarieöarna

9 tips för dig som skall köpa bostad på Teneriffa

Skall du köpa bostad på Teneriffa?

Vi är många som vill äga sin egen bostad på Teneriffa. Inget konstigt med det! Det är ett paradis många gånger nere på den soliga och varma ön. Vädret på Teneriffa är en stor orsak varför man vill bo här. Det finns dock några saker du bör tänka på när du väl skall till och köpa ny bostad och i denna artikel har jag samlat några av alla de tips och råd du kan tänka på när du skall till att handla ny lägenhet, bungalow eller nytt hus.

Ett lånelöfte är inte ett lånelöfte

Bankerna i Spanien agerar lite annorlunda än vad vi är vara vid från Sverige. De lånar ofta ut ca 60% av köpeskillingen och det kan vara så att du inte alls får låna pengar fast de sade det till en början. Du behöver minst ha lagt handpenning på bostaden samt betalat för en värdering.

Lägg till 10 procent på priset

Det finns en skatt på ca 7% här nere och den tillkommer på priset som du betalar för din bostad. Se även till att ha pengar redo för att ansluta el och vatten. Det kan tillkomma.  det kostar lite extra att köpa sin nya lägenhet eller sitt nya hus här nere, men när det väl är gjort så har man sin drömbostad klar!

Kopa lagenhet pa Teneriffa

Lån i Sverige är enklast

Att låna pengar i Sverige för oss svenskar är den absolut enklaste och bästa lösningen många gånger. Kan du låna på en befintlig bostad i Sverige, så är det ett perfekt sätt att lösa lånet för din nya bostad nere på Teneriffa. Räntorna är ofta lite lägre i Sverige och det är oftast lättare att få lån här som sagt.

Skaffa spanskt personnummer

För att få köpa sig en bostad på Teneriffa behöver du ha ett så kallat NIE nummer. Detta är en form av spanskt personnummer och det kan ofta mäklaren hjälpa dig att skaffa. Har du det, så får du köpa bostad. Följer du länken här i texten, så ser du hur du kan skaffa ett eget NIE nummer.

Ha inte bråttom – Stressa inte

Det finns väldigt få snabba fastighetsaffärer i Spanien och på Kanarieöarna. Det är vanligt att det drar ut på tiden av olika anledningar, så se till att ha is i magen när du skall köpa bostad. Tålamod är en dygd här nere. Är du van vid det snabba svenska systemet så får du lära om lite för att det skall kännas bra med det lite långsammare byråkratiska systemet här nere.

Kopa bostad pa Teneriffa

Nyproduktion

En bankgaranti skall göras när det skall till en nyproduktion. Det är dock inte alla som följer detta. Se till så att allt går rätt till när du skall köpa en nyproducerad bostad. En nyproducerad bostad här nere kan verkligen vara underbart! Se även till att det är en erkänt bra byggherre som bygger din nya bostad.

Notarius Publicus

En jurist kommer att gå igenom köpet av bostaden innan det blir slutgiltigt och du står som ägare av den. Detta är en trygghet för dig som skall köpa, för du vet att allt har gått rätt till.

Anlita en säker mäklare

De flesta mäklare är säkra här nere på ön. Var dock försiktig och anlita en professionell och trygg mäklare när du skall köpa din bostad oavsett om det är en lägenhet, en bungalow eller ett hus. Det finns som sagt många bra mäklare och vi tycker att en svensktalande mäklare förenklar för dig som skall köpa.

Skandiamäklarna i Los Cristianos och Fastighetsbyrån i Los Cristianos har båda två svensktalande personal. De säljer bostäder över hela Teneriffa.

Kolla upp fastigheten noga

Se till så att den bostad du skall köpa verkligen ägs av den som säljer den. Se även till att den är i det skick som kommits överens om. Var noga när du tittar på ditt köp. Ur alla vinklar. Det är lätt att rusa iväg även när det gäller bostadsköp, speciellt om det är en bostad som du länge gått och drömt om.

En bostad som du själv äger nere på Teneriffa är verkligen en ynnest! Det kan vara den dröm du så hett efterlängtar!

Artikeln är inspirerad av Aftonbladet.se

 9 tips för dig som skall köpa bostad på Teneriffa

Tjäna pengar när du reser i världen

Inkomst på resande fot

Här förklarar jag hur du kan tjäna extra pengar när du befinner dig på resa ute i världen. Inte bara i Spanien eller på Teneriffa, utan även på andra platser. Det finns många fina tips och råd här nedan ok hur du kan skapa dig en inkomst som resenär. Många ser till att reskassan fylls på med jämna mellanrum med hjälp av dessa tips.

Drömmer du om att resa jorden runt eller att göra någon annan längre resa, men tycker att du inte har de pengar som behövs? Det behöver inte stanna vid en dröm. Du kan helt enkelt jobba samtidigt som du reser runt.

Det finns så otroligt mycket du kan göra för att tjäna pengar, och det är inte så svårt som man kanske kan tro. Här tänkte vi ge dig tips och exempel på vad du kan göra.

Tips och råd

Är du duktig på engelska kan du lära ut språket i t ex Japan, Kambodja, Sydkorea och andra länder där behovet finns. Gå in på eslcafe.com och läs mer.

Sälj andelslägenheter (timeshare) till svenskar i t ex Thailand, Grekland och andra stora resort områden. Är du duktig på att prata och sälja, söker resorterna svenska säljare till svenska köpare. Här kan du tjäna mycket pengar om du är duktig.

tjana-pengar-pa-resan

Har du dykcertifikat kan du söka jobb som dykinstruktör i många spännande länder, t ex Australien, Mexico och Egypten, bara för att nämna några.

Tycker du om resa och att ta hand om människor samtidigt, kan du utbilda dig till flygvärdinna. Du får resa mycket, har fast inkomst och bra förmåner.

Jobba på hotell som receptionist, i restaurangen eller kanske som underhållare.

Jobba några timmar på ett Hostel och få gratis boende. Du får kanske inga pengar i handen, men behöver inte heller betala för rummet.

Webdesign på resande fot

Är du duktig på webbdesign, programmering, marknadsföring, bildredigering eller liknande, kan du frilansa online. Läs mer på Elance, Odesk och Freelancer.com. Här kan du läsa mer om detta, och hjälper dig dessutom vidare till företag som kan behöva dina tjänster.

Är du bra på språk kan du söka jobb som tolk.

Var med i en film eller tv-serie. Varför inte åka till Mumbai och bli stjärna i en Bollywoodfilm?

Är du mellan 18-30 år kan du få s k Working Holiday Visum, det ger dig rätt att vara i landet i ett år för att resa runt och jobba. Det är främst Australien, Kanada, Nya Zeeland och Singapore som erbjuder detta.

I t ex Australien är det vanligt att plocka frukt. Här kan lönen variera, allt från boende och/eller mat, till lön beroende på hur mycket du plockar.

Har du bra kunskaper om träning kan du jobba som personlig tränare. Du får lön och dessutom stor chans till fri tillgång till gym. Många vill gå ner i vikt även på semestern.

Skaffa en egen reseblogg

Blogga om ditt resande eller om något annat du är väldigt intresserad av. Kommer du bara igång och folk upptäcker dig kan du till snart tjäna pengar på det.

Bli en affiliate. Det är helt enkelt en person som rekommenderar ett företags produkter genom länkar. Du gör reklam för deras varor.

Är du bra på att skriva och bra på språk, kan du översätta texter och/eller skriva sökmotoroptimerade texter åt olika företag. Du jobbar alltså som översättare/ copywriter.

Har du saker du inte har någon användning för längre, eller du kanske tillverkar egna saker, t ex smycken eller kläder. Då kan du sälja dina saker online, antingen på t ex Tradera eller Ebay, eller på en egen webbshop.

Med ett startkapital och kunskaper om aktiemarknaden, kan du öka på dina tillgångar genom day-trading. Man köper och säljer aktier, och här gäller det såklart att man kan en del om just detta.

House-sitting. Här ska du se efter någons hus medan ägarna är borta. Du bor gratis under längre eller kortare perioder. Ibland kan det ingå något husdjur som du också ska hålla uppsikt över.

Ta med det egna jobbet utomlands

Ta med ditt egna jobb när du reser. Du kanske har ett jobb som du kan utföra vart du än befinner dig. Fråga din chef om denna möjlighet.

Är du duktig på att klippa hår kan du alltid erbjuda billig klippning till t ex backpackers som blivit lite för långhåriga. Sätt upp skyltar där många rör sig och erbjud din tjänst.

Erbjud billig massage. Sätt upp skyltar vid populära Hostels, men kom ihåg att fråga först.

Vart du än kommer i världen, så finns där alltid barer. Sök jobb som bartender.

Kan du flera språk och har lätt för att ta kontakt med folk kan du passa som inkastare. Barer och restauranger vill ha trevligt folk som får in många kunder.

Jobba på restaurang eller café. Fråga på olika ställen och läs annonser. Fråga även andra resenärer, någon har kanske bra tips.

Hjälp folk med hemsidor

Hjälp andra med deras hemsidor. Erbjud dina kunskaper och tjänster till både företag och privatpersoner. Gör du ett bra jobb sprider sig ryktet och du får ännu mer jobb.

Är du snygg och välvårdad kan du kanske jobba som frilansande modell. Här kan lönen variera mycket beroende på hur duktig du är.

Kan du spela något instrument? T ex piano, gitarr eller dragspel? Sätt upp lappar med kontaktuppgifter vid folktäta områden och erbjud dina tjänster.

Detsamma om du kan dansa. Anordna danskurser för både barn och vuxna.

Vill du tjäna snabba pengar? Sök jobb som byggarbetare. Lönen betalas för det mesta ”under bordet”.

Au Pair. Behöver nog ingen närmare presentation. Du bor hemma hos en familj och sköter om deras barn och hushållssysslorna. Du får mat, logi och en viss ersättning.

Surfinstruktör. Goda kunskaper räcker långt.

Restauranger finns i alla länder. Har du kunskaper/ utbildning söker du jobb som kock. Det finns många restauranger som söker folk på Teneriffa.

Rundvandringsguider eller vanlig guide. Här är inte lönen särskilt hög men du får i gengäld se nya delar av världen. Kontrakten ligger ofta på 1-2 år. Gå in på t ex Indochina.com och läs mer.

Åk runt på marknader och sälj dina egengjorda alster.

Guide i Karibien eller något annat exotiskt land. Här ska du hjälpa turister med båt/bussturer och att organisera och hålla ihop grupperna.

Fotografera och tjäna pengar

Tar du bra bilder med din kamera? Då kan du tjäna pengar på att sälja bilder till t ex rese- och naturmagasin, företag, royalty-sidor eller varför inte göra egen webbshop med egna foton.

Bli en reseskribent. Skriv och berätta om dina resor och upplevelser, och publicera dem i tidningar och på hemsidor. Kan gå lite trögt i början men efter ett tag kommer du få respons.

Jobba på ett företag utomlands. Är du intresserad av att bo i ett annat land en kortare eller längre period så finns den möjligheten också. Företag i t ex Kina, Dubai, Singapore vill gärna ha utländsk personal med lämplig kompetens.

Jobba på ett kryssningsfartyg eller Yacht. Man träffar många olika människor, ser olika delar av världen och får nyttig arbetslivserfarenhet. Gå in på Desperatesailors.com och läs mer.

Volontärarbete. Du får ingen lön, men boende och mat mot att du hjälper till med deras arbete. Det kan vara att ta hand om djur eller barn, miljövård mm. Läs mer på Grassrootsvolunteering.org eller Independentvolunteer.org.

Reseguide. Du jobbar för olika charterbolag och ska helt enkelt ta hand om deras gäster, svara på deras frågor och se till att de mår bra.

Busking. Det innebär att du står på stan och visar upp den talang du har och som du tror kan intressera andra. Du kanske kan spela något instrument, klä ut dig till clown, mima eller stå helt stilla på ett ben en hel dag. Ha en hatt framför dig för eventuella bidrag, men kolla först att det är lagligt att stå där.

Har du resväskan packad och kan åka iväg i princip nu på en gång, kan du gå in på HelpX.net och WWOOF.org och läsa om möjligheten till enklare och lättare jobb.

Det finns såklart så mycket mer att göra och jobba med än de förslag vi tagit upp här. Var öppen för nya idéer, var kreativ, var nyfiken och lyssna på andra. Lycka till med din resa och med dina jobb.

Tjäna pengar när du reser i världen

Billigt boende på Teneriffa – Hotell och Vandrarhem

Hur viktigt är billigt boendet för dig på din semester?

För vissa spelar det ingen roll hur de bor. De kanske tänker att huvudsaken är att de har en säng att sova i. För andra är boendet mer viktigt. Man kanske vill ha det mer bekvämt och komfortabelt. Många vill självklart ha det bästa rummet med den bästa utsikten. Inget konstigt med det. Vem vill inte blicka ut över havet från balkongen?

En viktig del är också priset. Hittar du ett bra och billigt hotell är ju detta perfekt. Då kan du lägga semesterpengarna på andra saker istället. En del bor riktigt billigt på ett vandrarhem eller Hostel som det heter internationellt. Det finns ett par bra vandrarhem i centrala delarna av Los Cristianos för att nämna några.

Tips för billigt boende på Teneriffa

Innan du bestämmer dig för vilket hotell du ska bo på, kan du gå in på t ex Skyscanner.se eller bokningssidorna för de olika hotellen. Där kan du se vad andra tycker om hotellen och läsa deras omdömen. Det finns några tips på vad man kan tänka på, och här tänkte vi dela med oss av våra. Du kan självklart även boka ditt hotell via deras sajt.

Billigare boende under lågsäsong

Hotellen är bra mycket billigare under lågsäsongen, så passa på då om ni har möjlighet. Ju närmare avresan du bokar, desto billigare blir det. Om du är en vågad och äventyrslysten person, kan du vänta med att beställa boende till ankomstdagen. Priserna brukar sjunka då. Numera är Teneriffa riktigt populärt, så kika in på olika datum för din semester och kika in vid olika datum. Allt för att få det billigaste priset för ditt boende.

billigt-boende-teneriffa

Gå in på Skyscanners hotellsökmotor. Här kan du jämföra priserna för olika hotell. Kolla att ett billigt hotell och är billigt i slutändan. Vad ingår i priset? Titta noga så att inga extra avgifter kommer som någon överraskning. Ingår t ex frukost och internet?

Det är lätt att hitta via deras sökmotor både för hotell, flygresor och hyrbilar.

Vad vill du ska ingå i priset?

Om du känner att du inte är riktigt nöjd med rummet, kan du alltid fråga om du kan få ett annat bättre rum, utan att det kostar något. Fråga på ett trevligt och snällt sätt, så kanske du lyckas charma till dig ett finare rum.

Många gånger är det mycket billigare att bo en bit utanför själva centrum. Du kan enkelt kolla vad det finns för buss- och tågförbindelser mellan ditt boende och centrum, genom att gå in på Google Maps. Just på Teneriffa är det dåligt med tågförbindelser.

Utnyttja tiden till max. Kommer du till hotellet innan incheckningstiden, får du ofta tillträde till ditt rum i alla fall. Gör dig hemmastadd lite tidigare och få lite mer skön ledighet.

Det blir allt vanligare att privatpersoner hyr ut lägenheter eller hus. Gå t ex in på AirBNB.se och Couchsurfing.com, för att se olika alternativ. Vill du byta boende för en period kan du gå in på Homeexchange.com, för att läsa mer om just detta.

Billiga vandrarhem på Teneriffa

Vandrarhem, eller ”hostels”, som det heter ute i världen, är ett bra och billigt alternativ. Många vandrarhem har utvecklats från sovsalar där många människor, helt okända för varandra, ligger och sover, till att ha enskilda rum för familjer och andra som vill ha lite mer avskilt.

Vill du ha lite mer frihet och lite mer utrymme är lägenhet ett bra alternativ. Här kan du göra din egen mat med billiga och intressanta lokala råvaror. Är ni flera som delar lägenhet blir det betydligt billigare än att äta ute varje dag.

Som ni ser finns det lite knep att ta till för att hitta det där billiga boendet på semestern. Vi hoppas ni hittade något här som ni kan ha nytta av.

Billigt boende på Teneriffa – Hotell och Vandrarhem

Tips billiga flygresor till Teneriffa Spanien

Flygresor billigt till Teneriffa

Nu kan man hitta flygresor till riktigt bra priser. Det gäller bara att vara observant och att hålla sig framme när de väl dyker upp. Om du bokar både flygbiljett och hotell helt på egen hand kan du spara in mycket pengar. Då gäller det såklart att veta hur man hittar dessa billiga resor. Här har vi gjort en lista på vad du ska tänka på.

Lite tips och råd som hjälper dig på vägen

Var alltid ute i god tid

Du ska helst beställa minst 5 veckor i förväg. Helst ännu tidigare om du har möjlighet. Gå in och sök varje dag under en period innan, så ser du när det blir billigast att boka din flygresa. Detta är dock ingen regel utan undantag. Gå in närmare din resa och kolla hur priserna ligger.

tips-billiga-flygresor-till-teneriffa-spanien

Res under lågsäsong

Det är betydligt billigare att åka då det inte är högsäsong. Då det kanske skiljer på bara några dagar före eller efter högsäsong, så är det inte någon större skillnad på t ex värmen och badtemperaturer. Just Teneriffa har ju ett underbart klimat under större delen av året, så ingen fara att flyga hit under lågsäsong om man så säger.

Olika resdagar

Jämför olika dagar att resa på om du har möjlighet att ändra på dagarna lite. Priset kan ibland skilja mycket om du kan förskjuta resdagen med en eller flera dagar. Många gånger är t ex tisdag billigaste dagen att resa. Det finns undersökningar som säger att tisdagar och torsdagar är billiga för bokningar.

Titta efter kampanjer

Håll utkik efter kampanjer som kan dyka upp ibland. Om t ex ett nytt flygbolag börjar flyga, kan de locka till sig kunder med billiga resor. Även här kan du in och titta under en längre tid innan du skall ut på din flygresa. Kampanjer förekommer hos i stort sett alla flygbolag och resebyråer, så håll verkligen utkik. Det kan löna sig mycket.

Avreseflygplats

Många kanske bara riktar in sig på Arlanda flygplats. Men det finns ju ett flertal andra flygplatser här i Sverige. Jämför de olika flygplatserna. Här kan du spara pengar på att kanske flyga från en annan flygplats. Tex Skavsta kan vara intressant eller även Landvetter utanför Göteborg.

Ankomstflygplats

Detsamma gäller flygplatsen på ditt resmål. Kolla även här vilka alternativ som finns. Det kanske finns en mindre flygplats i närheten av ditt resmål, men som är mycket billigare att landa på. Just Teneriffa har ju två internationella flygplatser. TFS och TFN. Det vanligaste är att man flyger till TFS som ligger på den södra delen av Teneriffa.

Sökmotor för dina flygresor

Ta hjälp av en sökmotor. Du sparar tid och du sparar pengar eftersom det många gånger blir så mycket billigare att boka via nätet än att boka hos en resebyrå. Använd en resesökmotor som letar på ett flertal olika webbplatser. Det finns en uppsjö med olika sökmotorer för flygresor och de hjälper dig att hitta den billigaste flygresan för dina valda kriterier. Den söker igenom typ 20 resebyråer och 500 flygbolag på en och samma gång efter bästa alternativ för just din flygresa.

Prisagent

Låt en prisagent hålla koll åt dig. Priserna ändras dagligen och då kan du använda dig av en s k prisagent. Den ger dig det dagliga flygpriset på resan du är intresserad av, med ett e-postmeddelande.

Extra avgifter

Extra avgifter. Tänk på att priset på ett lågprisflyg inte ofta stannar på summan du först ser. För det mesta till-kommer extra avgifter för t ex bagage och sittplatser. Var vaksam när du bokar din flygresa och kolla extra noga innan du gör din beställning. Det skiljer mellan de olika flygbolagen vad som ingår och inte samt vad som kostar extra.

Enkelbiljetter

Enkelbiljetter. Vid vissa tillfällen kan det vara billigare att köpa två enkelbiljetter, istället för tur och retur. En enkel biljett till resmålet och en enkel resa hem alltså. Jämför de olika alternativen. Detta låter konstigt, men det kan skilja kraftigt i pris om du kikar efter detta alternativ.

Paketresor

Paketresa. Om du köper flygresa och hotell samtidigt får du i de flesta fall ett lägre pris. Genom detta paketpris blir du även automatiskt skyddad av Resegarantin. Se efter om du kan hitta en bra paketresa.

Bonuspoäng på flygresor

Bonuspoäng. Anmäl dig själv och hela familjen till det s k bonusprogrammet. Varje gång ni flyger med reguljärflyget samlar ni bonuspoäng. Dessa poäng kan ni senare köpa nya flygresor för.

Business Class

Bekvämare resa med Business Class. Ska du flyga på en längre resa kan det vara bekvämt med lite högre komfort. Ibland kostar det inte så mycket extra för att få flyga lite lyxigare. Fråga på flygplatsen innan avresan eller gå in på flygplatsens hemsida för att läsa mer.

Detta var lite tips och idéer på hur man kan hitta en billigare flygresa. Vi hoppas ni har hittat något ni kan ha nytta av i ert sökande efter er resa.

Tips billiga flygresor till Teneriffa Spanien

Semester med stil – Resa till Teneriffa med swag

Till Teneriffa med stil

När man är på semester utomlands, händer det alltför ofta att man ser män som ser mer eller mindre riktigt sunkiga ut. Så även på Teneriffa. De verkar helt ointresserade av hur de ser ut.

De slänger på sig en urtvättad gammal t-shirt och ett par avklippta jeans och sedan tycker de att de är färdiga. För att inte tala om sandaler ihop med ankellånga strumpor. Det mest osexiga som finns. Idag vill vi pusha lite för snygga kläder på semestern.

Det är bara rekommendationer. Inget man behöver göra såklart. Allt är fritt. Man behöver inte följa mode

Man kan klä sig med stil, även när man är ledig och är på semester. Man behöver inte anstränga sig särskilt mycket för att se snygg och stilig ut. En man med stil är en attraktiv man. Stiltipsen här nedan:

Vad kan du då göra för att få detta snygga yttre?

Solglasögon

Det är viktigt att skydda sina ögon mot starkt solljus. Ta god tid på dig när du provar dina solglasögon. De ska passa ditt ansikte och du ska framförallt känna dig bekväm med dem. Det finns både kopior och original vad gäller solglasögon på ön.

Skall du köpa dig ett par solglasögon som skall hålla i många år framöver så välj en bra butik för ditt inköp. Skall du ha dina nya solglasögon en vecka på semestern kan du köpa vilka som helst i princip.

semester-solglasogon

Armband

Det blir allt vanligare att att män och killar använder armband. Det finns så många snygga armband, i olika färger och utföranden, det är bara att välja och vraka, beroende på vilken stil du har. Det är så snyggt med armband runt en brunbränd arm.

Klocka

En man med en snygg klocka på armen ger ett respektfullt intryck. Köper du en dyrare klocka, välj då en i klassisk modell, som du kan använda i många år framöver.

Det finns många fina klockor nere på Teneriffa som du kan köpa. Se till att du köper en originalklocka i en respektabel butik. Köp inte av gatu-försäljarna om du vill ha garanti. Säkrast att handla din klocka i en välrenommerad butik.

Hud och hår

Du ska inte sluta ta hand om ditt hår och din hy bara för att du är på semester. De behöver skötas om även nu. Det är nu du verkligen har tid att använda inpackningar, masker, krämer och dylikt. Har du skägg ska såklart även det få extra omvårdnad med en skäggtrimmer och skäggbalsam.

semester-stil

Väska

Istället för att gå runt med en plastpåse, som man ser för ofta tyvärr, ska du köpa en snygg väska eller ryggsäck. I den kan du förvara alla dina saker du vill ha med dig. Skaffa även en snygg necessär för alla dina hudvårdsprodukter.

Dofta gott

En man, eller en kvinna också för den delen, ska inte lukta svett. När man befinner sig i varma och soliga länder svettas man mer. Ta för vana att alltid ha med dig en deodorant eller parfym. Duscha ofta för att vara fräsch. Ha inte alltför starka dofter, då det kan bli ”för mycket”i värmen.

semester-balte

Bälte

En man eller kille med stil har inte s k ”gällivare-häng”, det hör bara ihop med pojkar med moppe. En byxa med bra passform och som sitter där den ska är snyggast. Även om byxan sitter perfekt, ger ett bälte det där lilla extra. Ett bälte i svart eller brunt passar till allt.

Följ våra enkla tips när du ska ut på din resa. Det behövs så lite för att man ska känna sig snygg och bekväm. Res med stil. Semester skall avnjutas stilfullt!

Semester med stil – Resa till Teneriffa med swag

Klimatsmarta resor och miljötänk på Teneriffa

Miljötänk med ditt resande

Det är mycket prat nu om att man skall tänka miljömässigt när man reser. Det är riktigt bra tycker jag, så i denna artikel skall jag samla ihop en del saker man kan tänka på när man är på Teneriffa och njuter av sin semester för att göra sin resa så klimatsmart som möjligt. Miljötänk även på resande fot eller om du stannar här länge. Det går att ha semester och njuta för fulla muggar även när du tänker på miljön. Gröna flygresor för miljön.

Miljömärkta flygresor

Flera flygbolag arbetar numera frekvent med att få sin flygflotta så ekovänlig så möjligt. De nya planen drar ofta mindre bränsle än sina föregångare och detta är en positiv utveckling. Flyget står idag för ca 2% av de totala utsläppen som sker i världen varje år och runt 2025 kommer det att vara 3%. det är därför bra att det hela tiden blir ett smarta tänk vad gäller utsläpp och miljötänk även hos flygbolagen. Det finns numera en speciell miljömärkning för flygresor och flera av de flygbolag som kör till Teneriffa är med och ligger i framkant vad gäller detta miljötänk.

miljomarkta-flygresor-teneriffa

Klimatsmart – Tips för mer miljötänk på Teneriffa

Här nedan listas 6 saker du kan tänka på för att vara så miljömedveten som möjligt när du befinner dig nere på Kanarieöarna.

1. Bil. Se till så att du kör så miljömässigt som möjligt. Sänk farten. Kör gärna nyare bilar med hybriddrift. Anpassa din körning i god tid. Växla upp snabbt och använd motorbromsen för att det skall bli så lite utsläpp som möjligt.

2. Köp maten lokalt. Handla där du befinner dig och köp lokala varor, som inte ha fraktats runt halva jorden för att hamna i din affär. Köp kravmärkt om det finns och ekologiska matvaror.

3. Tåg är bra för att ta sig runt. Finns det inte tåg, så är ju buss eller samåkning i bil ett bra alternativ. Finns det spårvagn i staden du befinner dig i så åk med den. Det finsn inte alltid, men försök att tänka miljömässigt vid alla former av transporter.

4. Samåk under din semester. Att utnyttja så få bilar som möjligt är en bra tanke. Hyr en större Van eller så om du hyr bil och är flera familjer. Det sparar miljön och drivmedel.

5. Använd lampor så lite som möjligt även på resan. Hemma är det enkelt att komma ihåg att man skall släcka för att spara på miljön. Gör samma sak när du befinner dig på resande fot.

6. Det finns numera miljömärkta flygresor och miljömärkta hotell. De till att du bokar din flygresa med ett miljömärkt flyg och att du bor på ett miljömärkt hotell om detta finns på den ort du befinner dig på.

7. Direktflyg. Det är bättre ur miljösynpunkt om din flygresa är en direktresa. Då det drar mycket bränsle vid start och stopp vid en flygning.

Vi skall se om vi kan lista de flyg som är miljömärkta och de hotell som finns på Teneriffa i en artikel längre fram. Vi gillar miljötänk i alla dess former och tycker det är bra att man numera kan resa på ett smartare sätt för miljön.

Klimatsmarta resor och miljötänk på Teneriffa