Flytta till Teneriffa – Bo på Teneriffa

Lista på saker när du skall flytta till Teneriffa

Det är många som älskar Teneriffa och vill flytta dit. I denna artikel skall vi sammanställa en lista på saker du behöver göra för att kunna bo på Tenerife. Jag har själv gjort en flytt till ön och det är en del saker man behöver göra för att flytten skall bli så pass enkel att genomföra som möjligt.

Flytta utomlands

Det är såklart skillnad om man flyttar utomlands ifall man har barn, är singel, sambos, pensionär eller i någon annan familjekonstellation. Vi var en barnfamilj som flyttade ner till Teneriffa och mina erfarenheter grundar sig på den formen av flytt.

Lista på saker att göra vid flytt:

Säga upp lägenhet hemma

Var ute i god tid och planera verkligen när du skall säga upp din lägenhet. Det är mycket att tänka på och lätt att glömma bort alla detaljer runt en lägenhetsuppsägning.

Var noga med vilken tid du skall flytta ut. Det tar ofta längre tid än man tänkt sig och man behöver ju någonstans att bo ifall din avresa ner till Teneriffa drar ut på tiden. Allt skall klaffa på bästa sätt.

Hyra ut sin lägenhet

Du kan ju absolut hyra ut din lägenhet i Sverige under tiden du är utomlands. Får du in mer pengar än hyran/lånet så tjänar du ju även en slant. Perfekt lösning. Se till bara så att du verkligen får hyra ut din lägenhet för din hyresvärd samt ta en extra försäkring ifall det händer något med din lägenhet under tiden du är borta.

Jag vet personligen ett par familjer som får in ett par tusen kronor extra varje månad från sitt uthyrda boende i Sverige. Det finansierar ju en del av deras boende på Teneriffa.

Säga upp bredband och TV’

Det är lätt att säga upp sina saker numera i de flesta fall. Bredband och Tv abonnemang kan dock vara skrivna på lång tid, så säg upp detta i lång tid före i så fall.  Av erfarenhet så bör man vara ute helst 6 månader i förväg. Kolla upp avtalstiden på dina abonnemang i god tid.

Sälja av alla saker i Sverige

Passa på att rensa ur ditt nuvarande boende när du skall flytta ner till ön. Det är ett bra tillfälle att göra sig av med gamla outnyttjade saker. Vi gick all in och sålde av allt vi ägde och hade faktiskt.

Det är dock en tuff variant ifall du har mycket saker, men vi fick in pengar till skolavgiften till barnens skola ett år för de saker vi hade i hemmet, så vi tyckte det var en bra sak att göra. Det tar dock tid att sälja alla sina saker, så var ute i god tid även här.

Magasinera dina saker

Detta är ju absolut ett bra alternativ ifall du inte vill sälja eller ge bort dina saker. Det kanske inte blir som du tänkt dig alls med din flytt eller du kanske behöver flytta tillbaka till Sverige av olika skäl. Då är magasinering av möbler och andra saker ett riktigt bra alternativ.

Ge bort saker du inte behöver

Vi gav även bort en hel del saker till välgörenhet eller till kompisar och släktingar. Detta är ju ett sjysst alternativ. Du kan ju även låna ut saker ifall du skall bo utomlands ett tag och sedan återfå dessa saker när du väl kommer hem till Sverige igen. Man kan ju även ta med sig eller eftersända speciella saker såklart n är man väl rotat sig på Teneriffa.

Säga upp sig eller tjänstledighet

Beroende på hur länge du skall vara nere på Teneriffa, så behöver du ta beslut om du skall säga upp dig från ditt arbete eller om du kan ta tjänstledigt under den tiden du befinner dig utomlands. Jag sade själv upp mig, men det behöver man ju inte alltid göra. Det beror ju till stor del på din chef eller den policy som finns på företaget.

Jag rekommenderar egentligen att man tar tjänstledigt om det går och sedan säger upp sig. det är ett säkrare alternativ ifall du har familj. det är säsongsbetonade arbeten oftast på Teneriffa och det kanske inte ens fungerar att få det arbete du tänkt dig eller något annat jobb och då kanske det enda alternativet är att flytta hem igen. Man vet aldrig hur det går, man får ha dörrar öppna.

Flytta till Teneriffa

Ta ledigt från skolan för barnen i Sverige

Vi fick relativt enkelt ledigt för barnen i skolan i Sverige för att de skulle gå på svenska skolan nere på Teneriffa. Vi ordnade med alla intyg och sedan visade vi upp allt för rektorn här hemma som utfärdade alla andra dokument som behövdes. Vi fick tyvärr ingen skolpeng med oss ner till Teneriffa, så allt fick vi bekosta själva.

Gör en ansökan till skolan i god tid. Det är många som vill gå på svenska skolan nere i Los Cristianos och den har verkligen ett gott rykte samt många elever numera. Tror antalet just i skrivande stund ligger runt 80 barn.

Sälja bil eller ta med den ner

Rent ekonomiskt kan det ju absolut vara läge att ta med sig bilen ner ifall du verkligen skall bo där nere på ön. Det kostar en del att åka ner och sedan att registrera om den, men är det en fin bil så helt klart värt det. Vi hyrde bil halvårsvis och det var ett bra alternativ.

Långtidshyra på bil

Lite dyrt på sikt, men skönt att bara kunna ringa någon ifall det krånglade och det gör ju oftast bilar ibland. Flera andra familjer jag känner köpte bil där nere och sålde den vidare ifall de flyttade till Sverige eller bytte upp sig.

Det är kostsamt att registrera in bilen i Spanien/Teneriffa. Det går på mellan 6000 – 7000 kronor att få bilen inregistrerad i landet. Detta gör ju att har du en bra och dyrare bil i Sverige så är det värt att ta med den ner och registrera in den. Har du en äldre bil, så är det kanske inte värt att föra in den i Spanien.

Mediciner på Teneriffa

Detta kan vara ett litet bökigt avsnitt ifall du har speciella mediciner du verkligen behöver som går på högkostnadsskyddet i Sverige. Kolla upp allt noga och ta med mycket i reserv ifall du skall stanna länge. Skall du flytta ner får du kolla allt dubbla gånger. Det fungerar ju helt annorlunda med mediciner och priser nere på Teneriffa än här hemma i Sverige.

Har du inga speciella mediciner, utan bara använder Alvedon etc när du är krasslig, så finns ju alla vanliga mediciner såklart att köpa på apoteken nere på Teneriffa. Det är bra ordnat på det viset.

Din läkare

Gör en hälsokontroll innan du flyttar och prata med din läkare i Sverige innan avflytt. Alltid bra att få en hälsokontroll innan du reser ner på lång sikt., så du vet att du är i god kondition.

Gå till tandläkaren innan du flyttar. Man vet aldrig när man kommer hem igen. Bra att vara på säkra sidan vad gäller dina tänder.

Bostad nere på Teneriffa

Detta är en nog så viktig punkt att lägga tid på. Vi hade ingen bostad klart när vi flyttade ner utan bodde hos en bekant en kort tid alldeles när vi reste ner till ön.

Med facit i hand skulle det vara skönt att ha en egen lägenhet att landa i när man gjort denna stora förändring. Försök att ha bostaden klart när du flyttar ner till ön. Det kan vara svårt speciellt om du är ute i sista sekunden.

Dra alltså inte ut på tiden när du skall skaffa bostad. Se till att lägga ut krokar snabbt och fiska efter någonstans att bo. Det går att lösa allt på plats, men kan vara ont om bra boende precis när du behöver en lägenhet, speciellt på högsäsongen.

Söka jobb på Teneriffa

Jag hade själv turen att ha ett arbete klart när jag flyttade ner, men det är ju inte alla som har det flytet. Sök och leta jobb här hemifrån och det är fler än en person som kastat sig ner och sedan fått åka hem för att den inte fått arbete.

Tänk igenom allt noga och du kommer kanske att få ta 2 eller 3 arbeten i början innan du hittar rätt. Har du familj, så se till att vara kritisk. Det skall fungera för alla i familjen med en flytt.

NIE nummer i Spanien/Teneriffa

Du kommer att behöva skriva dig i Spanien/Teneriffa ifall du skall stanna lång tid. Först behöver du anskaffa ett NIE nummer, ett spanskt nummer som gör att du får vistas längre än 3 månader på Teneriffa. Du ser hu du skaffar detta NIE nummer i denna guiden.

Residencia Spanien/Teneriffa

Skall du stanna mer än 3 månader och planerar att bosätta dig på Teneriffa, så skall du ansöka om residencia. Detta är en lite krånglig process ifall det inte görs ordentligt. man bör absolut vara noga så att man får rätt papper när man skall ha med myndigheter att göra i Spanien. Detta är inget undantag.

Ladda ner blankett för detta här: http://www.ub.edu/uri/Documents/ex18.pdf

Göra avflyttning hos Skatteverket

Skall du vistas längre tid än 1 år utomlands så skall du göra en avflyttning hos skatteverket. Detta görs via blankett som du hittar här: https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttautomlands.4.18e1b10334ebe8bc80001591.html

Detta är något som långt ifrån alla gör, men man skall göra detta ifall man skall vistas längre än 1 år utomlands. Man registrerar in sig igen ifall man flyttar hem och det tar 6 månader att få tillbaka alla fördelar igen i Sverige om jag är rätt informerad.

Barnbidraget

Vanligtvis kan man få behålla barnbidraget i 6 månader vid längre utlandsvistelser. Vid speciella tillfällen kan man få behålla detta i upp till 12 månader. Är en förälder sjuk kan man få behålla det i 12 månader ifall man inte vet om man skall bo kvar utomlands eller om man skall flytta till Sverige igen.

Ta emot ovett från nära och kära

detta kan vara en punkt att tänka på. man behöver inte alls bry sig, men den kan absolut dyka upp. Alla runt dig kommer inte tycka att det är toppen att du skall flytta utomlands av olika anledningar. de kommer förmodligen även att vädra alla sin dåliga saker när de träffar dig. Det är inget att lägga vikt vid, bara så du vet menar jag.

Skaffa rätt försäkringar

En bra försäkring är ett måste när du skall bo utomlands. det kan hända saker på vägen och du behöver då vara bra försäkrad för att inte bli skinnad när olyckan är framme. Se över alla dina andra försäkringar och avskaffa de som du inte längre behöver.

Livet skall fungera även innan avfärd

En nog så viktig punkt. Livet skall fungera hyfsat bra innan du skall flytta. Var noga. Planera allt omsorgsfullt, så du inte skapar massa onödig stress. Arbete, familj, träffa vänner, sälja saker, planera, studera, j allt tar sin tid.

Var aktsam med tiden och lägg den på rätt saker. Helt plötsligt så skall du flytta och då är det försent att hänga med polarna.

Ha alla papper i ordning

Se till att du har ordning och reda på alla papper du behöver. De papper som rör dina saker i Sverige samt de saker som rör din flytt ner till Teneriffa. Passet skall gälla lång tid och avflyttningspapper kanske skall fyllas i. Jag tjatar om noggrannhet, men det är viktigt, så du slipper problem.

Hinna med familjen

Har du familj, så se till att det fungerar med den under hela flytten, det är mycket som skall göras, men vardagen får inte slarvas bort. De skall känna så lite av stressen och nervositeten som kan komma upp vid denna typ av förändring och du kommer behöva lägga tid för att prata och vara med barnen innan flytt.

Flytta till Teneriffa – Bo på Teneriffa

Viktiga telefonnummer Teneriffa

Bra telefonnummer på Teneriffa

Här hittar du enkelt och snabbt viktiga och bra telefonnummer när du skall resa till eller bo på Teneriffa.

Tel: 112 Larmcentralen
Tel: 091 Polis
Policia local
Tel:922 72 55 62 Los Cristianos
Tel: 922 79 14 14 Guardia Civil
Tel: 922 72 54 00 Policia Local

Svenska Konsultatet

Telefon: +34 971 725 492 +34 928 260 884
Fax: +34 928 27 50 56
E-post: konsulatetlpa@grancanaria.st
Adress
Luis Morote 6-4o
Postadress
35007 Las Palmas de Gran Canaria
Spanien

Viktiga telefonnummer Teneriffa

Sjukhus på Teneriffa
Tel: 922 75 00 22 Hospital Las Americas
Tel: 922 79 10 00 Clinica San Eugenio
Tel: 922 50 63 53 Röda korset Santa Cruz
Tel: 061 Ambulans
Tel: 922 78 07 59 Playa Americas
Tel: 922 79 05 05 Los Cristianos

Tel: 922 79 02 01 Svenska kyrkan
Tel: + 45 70 10 50 50 SOS-International

Svenska skolan

Tel: +34 922 798 358  Fast telefon Spanien

Tel: +34 642 351 337 Mobil Spanien

Landsnummer
Sverige 46
Norge 47
Finland 48
Danmark 45

Viktiga telefonnummer Teneriffa

Teneriffa – En personlig favorit

Teneriffa är min favorit!

Teneriffa är en personlig favorit för mig och speciellt då Los Cristianos. Vi har både varit på semester och även bott här nere på i den lilla staden vid havet. Fiskebyn som växte till ett semesterparadis. Vi bodde här nere pga av det härliga vädret på Teneriffa. Det är så himla mysigt!

Genuina Teneriffa

Vill man upptäcka det genuina Teneriffa så är det egentligen ute på landsbygden man skall befinna sig, men Los Cristianos har en del kvar av det där genuina Spanien/Teneriffa som man söker. Härifrån går färjorna till de olika öarna som jag tycker man skall besöka när man befinner sig här nere på Kanarieöarna. Många har verkligen sitt hjärta här i Los Cristianos och det beror såklart mycket på det genuina samt det underbara vädret.

Det gynnsamma klimatet har ju bidragit till att Los Cristianos och Vintersol blivit så stort som det blivit. Rehab-anläggningen Vintersol har verkligen bidragit till populariteten bland oss svenskar. Det var svenskar som grundade anläggningen för mer än 50 år sedan och södra Teneriffa har verkligen växt till ett semesterparadis för oss svenskar men såklart även för många andra nationaliteter runt om i världen.

Teneriffa Favorit

Las Americas

Det jag främst gillar med Las Americas är att den platsen ligger lite i mitten även om strandpromenaden har byggts ut väldigt mycket senaste åren. Stränderna här är fantastiska och likaså havet. Man kan lätt slinka in på en restaurang och ta sig ett glas sangria eller lite god mat, varför inte tapas? Matställena ligger som ett pärlband utmed med kusten på ett skönt sätt. Jag gillar att man inte nödvändigtvis måste lämna strandpromenaden utan att man kan hålla sig havsnära.

Strandpromenaden går ända från berget i Los Cristianos bort till Adeje. Det är en fantastisk sträcka att både gå och cykla på. Här kan man verkligen njuta av sol, bad, stränderna, maten, dricka gott ja allt du kan tänka dig. Du kan shoppa loss och njuta fullt ut här.

Gillar du vattensport så har du ju absolut kommit rätt. Atmosfären på Teneriffa är skön och avslappnad med lite pensionärs varning. Det går med andra ord lugnt till vilket jag uppskattar. Det är ju ett paradis här året om vilket gör att många som inte jobbar längre tar sin tillflykt hit på vintern och det kan jag förstå.

Lyxigare i Adeje

Vill man ha det lite lyxigare så är Costa Adeje stället att vara på. Där är det riktigt mysigt och restaurangerna har oftast väldigt god mat och service. Här är det helt klart en annan atmosfär än i Los Cristianos. Här är det mer av allt. Lyxigare och större kan man säga. Hotellen är fetare och det finns verkligen något för alla. Så jäkla mysigt!

Jag älskar verkligen Teneriffa för att ön är både avslappnad och har liv och rörelse på en och samma gång. Det finns något för alla här och du kan absolut hitta din egen favoritplats. Man har inte heller problem att finna underbara stränder eller god mat, och det är billigare än övriga Spanien. Ett perfekt relaxställe och gillar man att promenera så är det ett jätte plus, strandpromenaden är min personliga favorit.

Mina 5 favoriter:
1. Strandpromenaden – Bäst i Europa
2. Lugnet – Du kan verkligen slappna av här
3. Atmosfären – Den är oslagbar
4. Tillgängligheten till vattnet- Du har havet rätt in på knuten
5. Billigt – Det finns alla prisklasser, men du har verkligen råd här

Teneriffa – En personlig favorit

Playa las Americas Teneriffa Reseguide

Teneriffa – Playa de las Americas

Det finns många fina platser på Teneriffa och Las Americas är absolut en av dessa bra platser. Här finns liksom allt om man säger. I takt med att charterturismen utvecklades i slutet av 50- och början av 60-talet växte Playa de las Americas upp ur sanden. Den södra delen av Teneriffa är den mest karga på ön, men också den som är mest solsäker!

Klimatet varierar på ön men i Playa de las Americas och grannorterna skiner solen som på beställning året om. Anledningen till att Kanarieöarna – där ju Teneriffa ingår – blev ett så populärt resmål tillsammans med Mallorca och Spanien beror på att säsongen är året runt här. På sommaren är det 25-30 grader och på vintern 18-25.

Klimat Las Americas

Playa de las Americas har under åren vuxit samman med grannorten Los Cristianos och man kan promenera mellan dem i skuggan av palmerna på strandpromenaden som löper mellan Los Cristianos, genom Playa de las Americas och fram till Adeje.

Här är den största turistorten på Teneriffa och hit kommer flest besökare. Orten är helt inriktad på turistnäring och utbudet är enormt, här finns något för alla smaker. Hotellanläggningar för barnfamiljer – sådana som man bara förstår grejen med när man fått barn, och då ofta tycker är helt fantastiskt.

Det klassiska konceptet hos Vingresor som kallas Sunwing ligger i den lugnare delen Fañabe. Det finns romantiska hotell för par som reser utan barn, ungdomar som vill festa, äldre som vill ha långsemester i bungalow över vintern och golfare. Du kan bo dyrt och bra, du kan bo billigt och enkelt.

Playa de las Americas Teneriffa Reseguide

Vattenaktiviteter i Las Americas

All form av strandliv är ju resmålets stora dragplåster, här finns flera olika stränder att besöka och variera emellan. Dels lugnare stränder som passar barnfamiljer men också stränder med mera vågor som lockar många surfare. Du kan ägna dig åt vindsurfning,,paragliding, trampbåt, jet-ski, dykning. Det finns många båtutflykter att välja på, man kan se valar och delfiner och man kan åka med sjörövarfartyg.

Sporter i Las Americas

För dig som vill hålla dig kvar på landbacken med aktiviteter finns möjligheter till tennis, squash och golf. Golf las Américas är en 18-håls bana med fantastisk utsikt och vacker miljö som ligger mitt inne i Playa de las Americas. Det finns ytterligare två golfbanor utanför staden, Golf las Américas och Amarilla Golf.

Stranden Las Americas Teneriffa

Teneriffas största turistort bjuder naturligtvis på ett digert utbud av nöjesliv. Brittiska barer som spelar 80-tals musik och erbjuder fish’n’chips till fantastiska lyxrestauranger med shower – och allt däremellan. I kvarteren kring stranden i Playa de las Americas, den kilometerlånga sträckan som kallas Verónicas finns mycket nattklubbar, barer, kasinon, affärer och restauranger.

Massor med liv och rörelse i Las Americas

Här är det som mest liv och rörelse, neonljus, inkastare och musik som dunkar ur dörröppningarna till gryningen. Hit kommer många unga som vill festa. Vill man ha det lugnare så drar man sig hellre bort från det ursprungliga Playa de las Americas, i hamnen vid Los Cristianos finns många mysiga restauranger.

Vattenparken Siam Park drar både stora och små med rutschbanor, vågpool och allehanda vattenlek,

Sevärdheter är Piramide de Arona som är en gigantisk utomhusarena byggd i pyramidform och har plats för 1 600 besökare till de shower som erbjuds.

Varje kväll bjuder Light and Music fontain på en föreställning med ett ljud-, ljus- och vattenspel som sprutar vatten i takt till musik, allt från Elvis till Strauss.

För den som vill ut och titta på resten av ön finns många utflykter, och att titta på öns landmärke, vulkanen Mount Teide känns som en bra grej att sätta kryss i rutan i efter ett besök på Teneriffa.

Playa las Americas Teneriffa Reseguide

Costa Adeje Teneriffa

Costa Adeje – På södra Teneriffa

Costa Adeje är en exklusiv resort på Teneriffas södra kust. Hit åker du när du vill ha ut lite mer av din semester. Är du lite kräsen är detta helt rätt resmål. Det är vackra sandstränder, underhållning med hög klass, lyxiga hotell och riktigt fina restauranger.

Costa Adeje är den perfekta semesterorten för dig som vill ha ut allt av din ledighet. Äventyr, avkoppling, under-hållning och självklart solsken och härliga badstränder. Detta är ett förstklassigt resmål.

Costa Adeje har något för alla

Costa Adeje har verkligen något för alla. Oavsett om du är bebis eller pensionär, så passar denna semesterort för dig och dina behov. Det finns massor av utomhusaktiviteter att göra och du kan njuta av allt från vattensporter till skärmflygning. Längre ner i artikeln så listar vi alla former av aktiviteter du kan genomföra när du befinner dig på Costa Adeje.

Costa Adeje Teneriffa Hamn

Bild från Wikimedia

Du kan självklart ha riktigt lata dagar här i Costa Adeje och stränderna inbjuder verkligen till detta. Härligt långa sandstränder både för den aktive, men även så skönt att bara ligga ner och lapa i sig av den varma sköna solen som finns här nere på södra Teneriffa.

Båtturer längs Costa Adeje

Många tar en båttur längs kusten och tittar på både valar och delfiner som lever fritt här längs hela Costa Adeje. Det är riktigt djupt vatten utanför kusten och många större vattendjur lever här året om. Andra vattendjur passerar här när de skall norr eller söder ut längs strömmen. Du ser flera sorters valar och delfiner ute i havet runt Teneriffa året om. Dessa ser du via de båtar som har speciella val – och delfin turer. Dessa bokar du på flera ställen längs stranden i Costa Adeje. Hotellen och speciella kiosker kan även de hjälpa dig med att boka de olika båtturerna.

Golf på Costa Adeje

Golf är en självklarhet här och det finns riktigt fina golfbanor på flera ställen på Teneriffa. Golfspelare har glada dagar här i Costa Adeje med en mästerskapsbana, underbar utsikt och grönskande landskap på Golf Costa Adeje. Adressen är:

Golf Costa Adeje
Finca los Olivos, Calle Alcojora, s/n, 38670 Adeje, Santa Cruz de Tenerife, Santa Cruz de Tenerife, Spanien

Golfbanan har stått som värd för flera riktigt stora tävlingar och är i mycket gott skick. Folk återkommer hit år efter år och spelar golf. Både proffs och amatörer kan spela på denna fina anläggning.

Golf Adeje Teneriffa

Bild från Flickr: https://www.flickr.com/photos/fofasasw/8637686650

Costa Adeje och barn

Här är det lätt att roa barnen. Det finns två fantastiska vattenparker: Siam Park, som är en av de största och bästa i Europa och Aqualand, som har massor av spännande attraktioner och en otrolig delfinshow. Siam Park är framröstad som en av de bästa vattenparkerna i världen faktiskt under flera år och den är väl värd sina pris!

Aqualand är mycket bra för de mindre barnen, så jag rekommenderar faktiskt denna vattenpark för de med lite mindre barn. Den är alldeles tillräcklig! Här kan du läsa mer om Aqualand Teneriffa.

Siam Park är den vattenparken om du vill ha något utöver det vanliga. Du får dock inte ta med dig varken dryck eller mat in på området, så se till att ha laddat kortet med pengar innan du beger dig hit en dag. Det är dock väl värt priset och du kommer ha ett minne för livet!

Solnedgång över Costa Adeje

Solnedgang Costa Adeje Teneriffa

 Bild från Flickr. https://www.flickr.com/photos/timove/30961819893

Stränder Costa Adeje

Stränderna av hög kvalitet på södra Teneriffa är bland Kanarieöarnas bästa och vattnet i havet är varmt mest hela året. Det går att bada i havet året om, men är som varmast mellan april till november kan man säga. På Costa Adeje finns det flera riktigt bra stränder. Både långa och korta. Alla med skön sand och flera med skyddande pirer utanför.

Längre ner i artikeln ser du en lista på stränder som finns på Costa Adeje.

Fler stränder över hela Teneriffa hittar du här.

Playa del Duque är verkligen utsökt, med gyllene och mjuk sand och vackert och klart vatten. Den är i en klass för sig tycker jag själv och ett besök här är klart värt! Lyxiga solsängar står uppställda längs stranden och det finns en elegant strandpromenad med restauranger och barer av god kvalitet. Det vackra fortet/slottet står snyggt på kullen bredvid stranden och det är en magnifik inramning.

Duque Beach Castle Costa Adeje

Duque Beach Castle Costa Adeje

Bild från flickr. https://www.flickr.com/photos/andyspicturesurl/4802799610

Detta är ett vacker landmärke och ramar in delar av Costa Adeje på ett fint sätt.

Playa Fañabé är också inbjudande med en lång sandremsa och ideala förhållanden för en simtur i havet. Man kan hitta många olika slags fisk i den lugna viken i Playa Paraiso, där det ligger ett fantastiskt 5-stjärnigt hotell alldeles vid vattnet.

Lista på aktiviteter Costa Adeje

Det ligger flotta märkesbutiker överallt i Costa Adeje och shoppingcenter i närheten av Playa del Duque och Playa Fañabé. Nattetid vaknar semesterorten verkligen till liv med restauranger som serverar utsökt mat från en mängd olika länder, avkopplande barer, musikpubar mm.

Skärmflygning

Strandhäng

Jetski

Bananbåtar

Vattenskoter

Dykning

Havsfiske

Delfinbåt

Valturer

Biljard

Fotboll

Studsmattor

Lekland i havet vid stranden

Lista på stränder Costa Adeje

Playa del Duque

Betraktas oftast som huvudstranden i Costa Adeje. Detta är en underbart vacker strand och här finns allt för den kräsne badaren. Stranden är lite skyddad i viken och den har en fin gyllene sand. Fantastisk! Vattnet är kristallklart här!

Playa Fanabe Teneriffa

Playa Fañabé

Är den största och mest besökta av de tre stränder i Costa Adeje. Den är riktigt lång och mäter nästan en hel kilometer. Den är fin för både soldyrkaren och den aktive strandmänniskan. Här finns allt att göra och du kan även bara lata dig i solstolen här på Playa Fañabé. Det finns en mängd med restauranger, barer och pubar i anslutning till stranden och även ett par små fina barer på stranden. Det är relativt långgrunt här och det är en strand med massa av liv. En riktigt bra barnstrand för övrigt.

Playa la Pinta

Är den sista, och även den minsta stranden. Playa la Pinta ligger strax norr om hamnen. Det är även den en fin sandstrand och den strand som är bäst skyddad mot vågor. Perfekt för barnfamiljer med andra ord. Stranden kännetecknas genom en massa roliga och utmanande lekredskap ute i vattnet. Här är det liv och rörelse.

Detta var de tre fina sandstränderna som finns i Costa Adeje.

Costa Adeje är exklusivt

Denna semesterort är verkligen lite finare om man räknar med andra platser på Teneriffa och det känns att man lagt ner kraft och energi på att det skall vara lite finare här. Hotellen här är fina och det är ordning och reda nästan överallt. Det är lite fräschare här om man jämför med andra platser på Teneriffa om man säger så.

Costa Adeje Teneriffa

9 tips för dig som skall köpa bostad på Teneriffa

Skall du köpa bostad på Teneriffa?

Vi är många som vill äga sin egen bostad på Teneriffa. Inget konstigt med det! Det är ett paradis många gånger nere på den soliga och varma ön. Vädret på Teneriffa är en stor orsak varför man vill bo här. Det finns dock några saker du bör tänka på när du väl skall till och köpa ny bostad och i denna artikel har jag samlat några av alla de tips och råd du kan tänka på när du skall till att handla ny lägenhet, bungalow eller nytt hus.

Ett lånelöfte är inte ett lånelöfte

Bankerna i Spanien agerar lite annorlunda än vad vi är vara vid från Sverige. De lånar ofta ut ca 60% av köpeskillingen och det kan vara så att du inte alls får låna pengar fast de sade det till en början. Du behöver minst ha lagt handpenning på bostaden samt betalat för en värdering.

Lägg till 10 procent på priset

Det finns en skatt på ca 7% här nere och den tillkommer på priset som du betalar för din bostad. Se även till att ha pengar redo för att ansluta el och vatten. Det kan tillkomma.  det kostar lite extra att köpa sin nya lägenhet eller sitt nya hus här nere, men när det väl är gjort så har man sin drömbostad klar!

Kopa lagenhet pa Teneriffa

Lån i Sverige är enklast

Att låna pengar i Sverige för oss svenskar är den absolut enklaste och bästa lösningen många gånger. Kan du låna på en befintlig bostad i Sverige, så är det ett perfekt sätt att lösa lånet för din nya bostad nere på Teneriffa. Räntorna är ofta lite lägre i Sverige och det är oftast lättare att få lån här som sagt.

Skaffa spanskt personnummer

För att få köpa sig en bostad på Teneriffa behöver du ha ett så kallat NIE nummer. Detta är en form av spanskt personnummer och det kan ofta mäklaren hjälpa dig att skaffa. Har du det, så får du köpa bostad. Följer du länken här i texten, så ser du hur du kan skaffa ett eget NIE nummer.

Ha inte bråttom – Stressa inte

Det finns väldigt få snabba fastighetsaffärer i Spanien och på Kanarieöarna. Det är vanligt att det drar ut på tiden av olika anledningar, så se till att ha is i magen när du skall köpa bostad. Tålamod är en dygd här nere. Är du van vid det snabba svenska systemet så får du lära om lite för att det skall kännas bra med det lite långsammare byråkratiska systemet här nere.

Kopa bostad pa Teneriffa

Nyproduktion

En bankgaranti skall göras när det skall till en nyproduktion. Det är dock inte alla som följer detta. Se till så att allt går rätt till när du skall köpa en nyproducerad bostad. En nyproducerad bostad här nere kan verkligen vara underbart! Se även till att det är en erkänt bra byggherre som bygger din nya bostad.

Notarius Publicus

En jurist kommer att gå igenom köpet av bostaden innan det blir slutgiltigt och du står som ägare av den. Detta är en trygghet för dig som skall köpa, för du vet att allt har gått rätt till.

Anlita en säker mäklare

De flesta mäklare är säkra här nere på ön. Var dock försiktig och anlita en professionell och trygg mäklare när du skall köpa din bostad oavsett om det är en lägenhet, en bungalow eller ett hus. Det finns som sagt många bra mäklare och vi tycker att en svensktalande mäklare förenklar för dig som skall köpa.

Skandiamäklarna i Los Cristianos och Fastighetsbyrån i Los Cristianos har båda två svensktalande personal. De säljer bostäder över hela Teneriffa.

Kolla upp fastigheten noga

Se till så att den bostad du skall köpa verkligen ägs av den som säljer den. Se även till att den är i det skick som kommits överens om. Var noga när du tittar på ditt köp. Ur alla vinklar. Det är lätt att rusa iväg även när det gäller bostadsköp, speciellt om det är en bostad som du länge gått och drömt om.

En bostad som du själv äger nere på Teneriffa är verkligen en ynnest! Det kan vara den dröm du så hett efterlängtar!

Artikeln är inspirerad av Aftonbladet.se

 9 tips för dig som skall köpa bostad på Teneriffa

Klimatsmarta resor och miljötänk på Teneriffa

Miljötänk med ditt resande

Det är mycket prat nu om att man skall tänka miljömässigt när man reser. Det är riktigt bra tycker jag, så i denna artikel skall jag samla ihop en del saker man kan tänka på när man är på Teneriffa och njuter av sin semester för att göra sin resa så klimatsmart som möjligt. Miljötänk även på resande fot eller om du stannar här länge. Det går att ha semester och njuta för fulla muggar även när du tänker på miljön. Gröna flygresor för miljön.

Miljömärkta flygresor

Flera flygbolag arbetar numera frekvent med att få sin flygflotta så ekovänlig så möjligt. De nya planen drar ofta mindre bränsle än sina föregångare och detta är en positiv utveckling. Flyget står idag för ca 2% av de totala utsläppen som sker i världen varje år och runt 2025 kommer det att vara 3%. det är därför bra att det hela tiden blir ett smarta tänk vad gäller utsläpp och miljötänk även hos flygbolagen. Det finns numera en speciell miljömärkning för flygresor och flera av de flygbolag som kör till Teneriffa är med och ligger i framkant vad gäller detta miljötänk.

miljomarkta-flygresor-teneriffa

Klimatsmart – Tips för mer miljötänk på Teneriffa

Här nedan listas 6 saker du kan tänka på för att vara så miljömedveten som möjligt när du befinner dig nere på Kanarieöarna.

1. Bil. Se till så att du kör så miljömässigt som möjligt. Sänk farten. Kör gärna nyare bilar med hybriddrift. Anpassa din körning i god tid. Växla upp snabbt och använd motorbromsen för att det skall bli så lite utsläpp som möjligt.

2. Köp maten lokalt. Handla där du befinner dig och köp lokala varor, som inte ha fraktats runt halva jorden för att hamna i din affär. Köp kravmärkt om det finns och ekologiska matvaror.

3. Tåg är bra för att ta sig runt. Finns det inte tåg, så är ju buss eller samåkning i bil ett bra alternativ. Finns det spårvagn i staden du befinner dig i så åk med den. Det finsn inte alltid, men försök att tänka miljömässigt vid alla former av transporter.

4. Samåk under din semester. Att utnyttja så få bilar som möjligt är en bra tanke. Hyr en större Van eller så om du hyr bil och är flera familjer. Det sparar miljön och drivmedel.

5. Använd lampor så lite som möjligt även på resan. Hemma är det enkelt att komma ihåg att man skall släcka för att spara på miljön. Gör samma sak när du befinner dig på resande fot.

6. Det finns numera miljömärkta flygresor och miljömärkta hotell. De till att du bokar din flygresa med ett miljömärkt flyg och att du bor på ett miljömärkt hotell om detta finns på den ort du befinner dig på.

7. Direktflyg. Det är bättre ur miljösynpunkt om din flygresa är en direktresa. Då det drar mycket bränsle vid start och stopp vid en flygning.

Vi skall se om vi kan lista de flyg som är miljömärkta och de hotell som finns på Teneriffa i en artikel längre fram. Vi gillar miljötänk i alla dess former och tycker det är bra att man numera kan resa på ett smartare sätt för miljön.

Klimatsmarta resor och miljötänk på Teneriffa

Hyrbil Teneriffa – Hyra bil på Teneriffa

Hyrbil när du är på Teneriffa

Det bästa sättet att ta sig runt på Teneriffa är absolut med en egen hyrbil. Det finns många fina sevärdheter som du kommer enkelt till när du hyr en bil och åker dit själv. En egen bil under semestern gör att du blir mer fri och kan ta dig vart du vill på ön när det passar dig. En mängd hyrbilsalternativ hittar du på: https://www.hyrabilspanien.se/on-teneriffa/

Hyra bil under semestern

Skall du på semester till Teneriffa så är ju en hyrbil den bästa lösningen för att du skall kunna ta dig runt på ön i den takt du vill. Det går enkelt att hyra bil på ön och du kan antingen välja att hyra din bil vid din flygplats, på någon hyrbilsfirma. Du hämtar ut din hyrbil där det passar dig.

Hyrbil Teneriffa - Hyra bil Teneriffa

Du klickar bara in dig via bannern här nedan, så ser du alla fina alternativ på hyrbilar du kan välja nere på ön. Mycket enkelt och säkert att hyra din bil via rentalcars, som är stora och pålitliga. De har samlat alla hyrbilsfirmor under en portal och du klickar dig snabbt och enkelt fram till den hyrbil som passar dig.

Hyrbil via största biluthyrningen på nätet

Rentalcars är en riktigt stor biluthyrare och det är mycket enkelt att hyra bil via deras onlinebokning. De har självklart inte bara uthyrning på Teneriffa utan de samarbetar med en stor mängd av hyrbilsfirmor över hela världen och detta ger ju trygghet när du skall hyra bil online.

Snabbt och enkelt! Bara att hämta ut din bil när du kommer ner till ön och du kan direkt börja njuta av sol, bad, värme och härlig bilkörning.

Njut av hela Teneriffa

Det är fantastiskt att kunna ta sig runt på ön i sin egen takt. Jag har själv hyrt bil vid ett flertal tillfällen på Teneriffa och kört med den till bland annat El Teide, Puerto de la Cruz, Santa Cruz, Anagabergen, El Medano, Palm Mar och till flera fina mindre orter, som man aldrig får uppleva utan egen bil.

Så enkelt att bara sätta sig bakom ratten och köra dit man vill. När man vill. En hyrbil genom en större biluthyrningsfirma gör ju att det blir tryggare och ger en viss säkerhet vad gäller avtal, hämtning, lämning och kvaliteten på bilen. Du väljer mer vart du skall hämta och lämna den.

Trafiken på Teneriffa

Trafiken på Teneriffa är inte så hetsig som man kan tro. Det finns ett par ställen på södra Teneriffa som man kan vara uppmärksam på och sedan finns det ett par platser där det blir lite stressigt mellan varven i Puerto de la Cruz och Santa Cruz, men det är det enda liksom.

Det känns tryggt att köra bil här på ön och tar man det själv lugnt, så går det absolut bra att köra bil här nere på ön. Inga konstigheter alls faktiskt. Trafiken flyter på bra. Det enda är att du skall helst ligga i ytterfil i rondellerna annars kör du som vanligt. Bara att hoppa in i bilen och dra iväg på äventyr.

Hyrbil på Flygplatsen

Många väljer att hyra bil via Internet och sedan hämta ut den direkt vid flygplatsen. Det går bra att hämta ut bilen oavsett om du flyger till TFS eller TFN. Är du på semester, så brukar man landa vid TFS, den södra flygplatsen. Se till att du skriver in rätt flygplats när du bokar din hyrbil. Ifall du skall hämta ut den direkt vid flygplatsen.

Hämtar och lämnar du den vid flygplatsen slipper du ta taxi eller transfer till ditt hotell eller den lägenhet du hyrt. Smart och bra för ekonomin. Då har du tillgång till bilen under hela din semester.

Självklart kan du hämta ut din hyrbil i tex Los Cristianos eller på någon annan ort. Beroende på vart du bor. Det bestämmer du själv.

Vi rekommenderar alltså Rentalcars när du skall ha en bil under semestern. Bra priser. Enkelt och snabbt att hyra och säkert. Du kommer till deras webbplats via länken här nedan:

Hyrbil Teneriffa – Hyra bil på Teneriffa

Playa El Bollullo – Strand Teneriffa

Playa El Bollullo en skön naturstrand

På norra Teneriffa ligger den vackra naturstranden El Bollullo. Det är en riktigt fin strand som är näst intill orörd. Så himla härligt med dessa små stränder som är rena pärlor. Stranden ligger lite vid sidan av, så det kan ta lite tid att ta sig hit till El Bullullo.

Stranden ligger i närheten av Puerto de la Cruz. Du behöver ta dig ner till stranden via smala stigar och vägar genom bananplantagen för att sedan komma ner till denna härliga och undanskymda strandremsa som är fylld med vulkanstrand.

Playa El Bullullo strand Teneriffa

Bild från wikipedia.org

Lavasanden är mjuk och skön här. Det är branta klippor som omger denna naturstrand. Här kan du verkligen ha en skön dag med allt vad härligt strandliv innebär. Rekommenderas starkt.

Här vid El Bullullo finns det ett inhemskt Café som är inrymt i en hydda. Riktigt pittoreskt. Här kan du softa och ta det lugnt mellan baden.

Ta det lite vackert när du badar lite längre ut. det finns inga rev utanför stranden, så det kan bli lite strömt i vattnet här.

Här hittar du fler stränder på Teneriffa

Playa El Bollullo – Strand Teneriffa

Playa San Marcos – Strand teneriffa

Playa San Marcos är en pärla

Denna lugna vulkanstrand ligger vid Icod de los Vinos. Det är en vulkanstrand med riktigt bombastiska och dramatiska klippor runt sig. Bor du i Puerto de la Cruz, så är du kanske här på denna härliga strand och badar ibland. Här kan du ligga ner och njuta av den sköna solen.

Lavastrand Teneriffa

Det är många gånger en hel del folk här på stranden, men det blir aldrig fullt eller känns som det är trångt. Alla former av folk besöker stranden. Alla från barn ända upp till pensionärer. Det sker en hel del strandaktiviteter här på San Marcos. Vattnet är lugnt och fint. Det finns solstolar att hyra, parasoller att logga under och strandduschar att duscha av sig under.Här på Playa San Marcos kan du verkligen njuta.

Playa san Marcos Teneriffa

Du kan njuta av den vackra utsikten här från stranden, speciellt när solen skall till att gå ner. Det är nära till restauranger där du kan avnjuta en god middag eller lunch. Flera av dessa restauranger har specialiserat sig på det kanariska köket och här kan du verkligen äta goda fiskrätter. Du har även nära till de affärer, barer och kaféer som ligger i området.

Playa de San Marcos är inte så exploaterat och är absolut värt en dag eller två. Stämningen är lugn och här kan du njuta av det vackra vädret och den härliga stranden.

Här hittar du andra fina stränder på Teneriffa

Playa San Marcos – Strand teneriffa