Fakta Teneriffa

Fakta Teneriffa

Teneriffa Fakta

Teneriffa är ett känt svenskmål, som svenska turister älskar att resa till, och har gjort sedan länge. Svenskar har varit på denna vackra ö sedan 50-talet och har faktiskt varit med och grundat mycket av det som finns på södra delen av ön än idag. Teneriffa är en fantastisk semesterö och perfekt att stanna länge på ifall du har möjligheten att bo här.

Många reser och bor här på grund av det fantastiska väder på Teneriffa. Det är verkligen magiskt bra både för kropp och själ.

Teneriffa fakta

Flygbiljetter till Teneriffa har därför sålt mycket bra i Sverige redan länge och flyg till Teneriffa är även mycket populära än idag. Om du funderat på att boka flygresor till Teneriffa är du därför långt ifrån ensam, oavsett om du besökt Teneriffa tidigare eller inte.

Det är numera bra att vara ute i god tid när du skall boka flygbiljetter till ön. Teneriffa är mer populärt än någonsin faktiskt, sedan det blivit oroligt i Turkiet, Tunisien och Egypten.

Fakta om Teneriffa

Teneriffa är den största ön i ögruppen Kanarieöarna. Det kommer över 4,5 miljoner turister besöker ön varje år, på grund av det livliga nöjesutbudet och de fina stränderna. Detta gäller så väl spanjorer själva som utländska turister. På södra delen av ön märks det även att Kanarierna själva semestrar. De brukar vara här sommarmånaderna.

På Teneriffa finns fina skogar, ett rikt växt- och djurliv, vulkaner och berg, samt mycket annat. Detta gör att de flesta, oavsett ålder och kön, hittar något de gillar på ön. Alla dessa variationer i naturen tillsammans med havet och stränderna gör ön så himla populär.

Stränder på Teneriffa

Här nedan i videon ser du flera av de vackra och härliga stränder som finns över hela ön. Det finns otaliga mindre stränder, som inte syns i videon, men detta är ett bra urval.

Det finns flera städer på ön, bland annat:

  • Santa Cruz de Tenerife, som är öns huvudstad
  • Los Cristianos
  • Puerto de la Cruz
  • Costa Adeje
  • Las Americas
  • La Laguna
  • La Orotava
  • El Medano
  • Los Gigantes

Fina små städer

Detta är några av alla de fina städer som finns här på Teneriffa. De varierar i storlek och har olika atmosfärer, så du kan verkligen uppleva allt du vill i någon av dessa vackra städer.

Teneriffas historia

Man vet att Teneriffa har varit bebott sedan åtminstone 200-talet f.Kr., och enligt legenden i Spanien är Teneriffa faktiskt den övre delen av Atlantis, en stad som katastrofartat plötsligt sjönk ned i havet.

År 1494 blev Kanarieöarna, och även Teneriffa en spansk koloni, som senare blev en del av Spanien.

I samband med detta tillfångatogs stora delar av den tidigare ursprungs-befolkningen på ön, och snart började ön istället bebos av invandrare från andra delar av det spanska kungariket, som Belgien, Portugal med mera.

De flesta bofasta Teneriffa bor idag är därför ättlingar till dessa invandrare, snarare än till Teneriffas ursprungsbefolkning. Efter detta fick Teneriffa och de övriga Kanarieöarna mycket täta band med Latinamerika, efter att “Den nya världen” började koloniseras, vilket gjorde att manga båtar på väg till Amerika stannade till på öarna, vilket gav öarna ett uppsving, men det gjorde även att många Kanariebor utvandrade till ”Den nya världen”.

Admiral Horatio Nelson

År 1797 invaderade britterna, med Admiral Horatio Nelson i spetsen Kanarieöarna, genom att attackera Santa Cruz de Tenerife, men till slut lyckades spanjorerna under general Antonio Gutiérrez de Otero y Santayanas styre få iväg britterna igen.

Öarna har därför förblivit spanska fram till idag, trots att även andra nationer varit intresserade av dem. Av Kanarieöarna har alltid Teneriffa på grund av sin storlek i regel varit den mest intressanta, även för andra länder.

Fattig del av Spanien

Teneriffa var under modern tid länge en fattig del av Spanien, som mest livnärde sig på att odla bananer, men detta kom det att bli ändring på på 1960-talet då massturismen till Teneriffa och de andra Kanarieöarna började. Detta ledde till att alla öarna, inklusive Teneriffa, moderniserades och idag är det ingen större skillnad standardmässigt på Teneriffa och t.ex. övriga delar av Spanien.

Än idag behåller dock Kanarieöarna och Teneriffa vissa fördelar, så som att det är ett tax free område, vilket gör produkter som t.ex. tobak och alkohol billigt där.

Flygresor till Teneriffa

Det finns två flygplatser på Teneriffa, och det går direktflyg, både via charterföretag och reguljärflyg, från flera destinationer runt om i Europa till dem. Flygplatserna heter Tenerife South – Reina Sofia (ligger nära Los Cristianos) och Tenerife North – Los Rodeos (ligger nära La Laguna).

Det går bussar från båda flygplatserna till olika närliggande städer, dock har bussturerna ett uppehåll efter midnatt fram till den tidiga morgonen.

Det går även att ta sig till Teneriffa via en färja från Cadiz på det spanska fastlandet, men detta är ett betydligt mer ovanligt färdsätt, framför allt för svenskar, då de flesta flyg till Teneriffa är både billiga och smidiga att ta.

Sevärdheter på Teneriffa

Det finns mycket att se och uppleva på Teneriffa. Många som besöker ön ofta hittar nya favoritplatser varje gång, men några av de sevärdheter som man som första gångs besökare på Teneriffa inte bör missa är bland annat:

Vulkanen El Teide, som är Spaniens högsta berg, med sina 3 718 meter. Tidigare var det möjligt att gå in i kratern, men på senare år har dessa utflykter stoppats av säkerhetsskäl.

Den fina parken Parque Rural de Anaga, som passar utmärkt för den som vill vandra lite i den vackra naturen.

Loro Parque Zoo utanför Puerto de la Cruz, som är en fin djurpark, som specialiserar sig på rovfåglar.

Ägarna av Loro Parque Zoo äger även vattenparken i Costa Adeje, som är mycket vackert designad och rolig att besöka.

Det finns en stor marknad i Santa Cruz varje söndagmorgon, likaså finns det en i Los Cristianos varje söndag, samt en i Las Americas på torsdagar och på lördagar. Dessa marknader kan vara mycket trevliga att besöka om du gillar att shoppa.

De gamla städerna La Orotava och La Laguna, som är mycket charmiga med sina äldre byggnader och uppbyggnad. Hela staden La Laguna är dessutom kulturarvsmärkt av UNESCO.

Karnevalen i Santa Cruz de Tenerife är mycket trevlig att uppleva, om du råkar befinna dig på Teneriffa när den går av stapeln. Karnevalen hålls någon gång i februari varje år, så kan du, planera in dina flygresor till Teneriffa då. Du kommer inte att ångra detta!

I Santa Cruz de Tenerife finns även flera museer som kan vara intressanta att besöka, bland annat ett historiemuseum, konstmuseum och ett vetenskapsmuseum.

Från Las Americas utgår många trevliga båtturer, så som turer där man kan titta på valar och fiska, resa till ön La Gomera med mera. Detta rekommenderas om du inte bara vill se, utan även uppleva, något annorlunda!

I Los Gigantes ligger en underbar hamn samt fantastiskt vackra klippor.

Detta var lite fakta om Teneriffa

En reaktion på “Fakta Teneriffa”

Kommentarer inaktiverade.