Spanien

Fakta Spanien – España Fakta

Spanien Fakta

Spanien är ett av de mest populära länderna i Europa vad gäller semestrar och utlandsboende för oss svenskar, men även andra europeiska nationaliteter. Spaniens fastland är populärt med Costa del Sol i spetsen, men även Kanarieöarna ligger såklart högt i kurs vad gäller semestrar för oss svenskar.

Spanien är ett konungarike med 46 miljoner invånare och ligger på Iberiska halvön omgivet av Portugal, Atlanten, Frankrike och Medelhavet. I södra spetsen ligger Gibraltar som ännu är brittiskt. Till landet hör också Balearerna i Medelhavet med bl.a öarna Mallorca, Menorca och Ibiza.

Även Kanarieöarna med bl.a Teneriffa och Gran Canaria hör till Spanien, som du säkert vet. De 7 öarna som bildar Kanarieöarna är mycket populärt för den avslappnade attityden och det härliga klimatet. Mer fakta om Teneriffa hittar du här via länken. Spanien är ett av de allra mest omtyckta resmål och land vad gäller boende för oss svenskar över överhuvudtaget.

Spanien

Huvudstad i Spanien

Madrid är Spaniens huvudstad och den största staden, med drygt 3 miljoner invånare och ligger mitt inne i landet. Spanien är medlem i EU och efter Frankrike det näst största landet i Väst Europa.

Spanien enades som ett land på 1400-talet och har satt sin prägel på många territorier i världen och har därmed gjort spanskan som det näst största talade modersmålet, 500 miljoner spansktalande sammanlagt i alla regioner.

Ett av de största fotbollslagen i världen kommer från Madrid och det är ju Real Madrid såklart. Atletico Madrid kommer det från huvudstaden och det är verkligen tuffa derbyn dessa lag emellan.

El Clasico är fotbollsmöten mellan FC Barcelona och Real Madrid och är den enskilt största klubblagsmatchen inom fotboll i hela världen. Du kan spela på fotboll, annan sport och spanjorerna är tokiga i lotter i alla dess former samt det finns casinon både på fastlandet och på Teneriffa.

Spanien är en demokrati

Spanien är en demokrati med den tolfte största ekonomin i världen och man har en hög levnadsstandard. Landet är medlem i EU, NATO, FN, OECD och WTO. Man använder Euro och har samma tidszon som Sverige (GMT +1).

Spanien har en yta på drygt 500 000 kvadratkilometer, något större än Sveriges men bara 1% vatten mot Sveriges nära 10%. I de södra delarna av Spanien och Kanarieöarna är det verkligen ont om naturligt vatten i landskapet. Det är helt enkelt för varmt och torrt där för att vattnet skall finnas naturligt i naturen.

Spanien är ett skiftande land vad gäller klimat och vegetation. I söder växer nästan inget alls, där det är för varmt och denna värmen har skapat ett kargt landskap. I norr däremot är det helt annorlunda då det finns skog och mer Europeisk natur om man nu kan säga så.

Landet är stort och det märks absolut på klimat, väder och inte minst på naturen. Det märks på all de olika former av natur som finns i landet.

Spaniens största städer

De största städerna, förutom Madrid, ligger längs kusterna med Barcelona och Malaga vid Medelhavet och Bilbao och St Sebastian vid Atlantkusten. Det finns 40 flygplatser till Spaniens fastland och öarna runt ikring med direktförbindelse från Sverige.

Spanien fakta

De största flygplatserna är Madrid, Málaga, Barcelona, Alicante, Palma de Mallorca, Lanzarote, Bilbao, Valencia, Sevilla, Ibiza och Gran Canaria Las Palmas. Det är riktigt fina flygplatser med hög standard. Flyger du till Teneriffa, så landar du antingen på TFS eller TFN.

TFS ligger vid El Medano och det är hit man flyger mest när man skall till Teneriffa.

Den viktiga industrin i Spanien

Spaniens viktigaste industri är fordonsindustrin där 380 000 arbetade (2013) och tillverkade nära 3 miljoner bilar bl.a SEAT, Nissan, Renault, Opel, VW, Mercedes men är också en av världens viktigaste vinproducenter, 30 miljoner hektoliter årligen.

Mest kända vinet kommer från Rioja, ett odlingsområde i nordöstra Spanien, där druvan Tempranillo är den vanligaste och ingår i 90 % av viner från Rioja. Skogsindustrin är på uppgång efter en viss skövling under lång tid och nu är tillväxten 1 200 kvadratkilometer skog per år, mest i hela Europa.

Det finns ett antal stora vinproducenter på fastlandet och det finns även viner som kommer från Kanarieöarna. Prova gärna lokala viner oavsett vart i landet du befinner dig. Det finns så många goda viner. Både röda och vita.

Sol och bad i Spanien

I Spanien finns det möjligheter till sol och bad, framförallt längs Costa del Sol, längs Medelhavet. Men även om klimatet är kyligare vid Atlantkusten finns det fina badorter och stränder där också. Golfbanor finns i hela landet med skiftande karaktär men oftast vid god kondition. Bevattning med avloppsvatten har i stort sätt upphört.

Fakta om Spanien

Förutom sol och bad och sportsliga aktiviteter finns det en rad mycket intressanta platser att besöka: bergskedjan Pyrenéerna, Alhambra, Kantabriska bergen och nationalparker som Ordesa och Picos de Europa, vilket ger möjlighet till att även se och uppleva djur och natur. Dessutom finns det mycket andra muséer och olika evenemang. Spanien är världens näst största turistland och antalet besökande turister var cirka 28 miljoner år 1973 och cirka 59 miljoner år 2007.

Äta och dricka i Spanien

Maten i Spanien är het, smakrik, färgglad och lagad på de absolut färskaste råvaror. I landet äter man mycket kött , det spanska köket är väldigt känt för sina tapas och sin paella och det med all rätt, eftersom de som är rätt lagade är mycket goda och bäst av allt är kanske ändå tapas.

Tapas är små enkla rätter som t ex Serranoskinka, räkor i vitlök, chorizo på nybakad baguette, oliver, bläckfisk, fantastiska ostar m.m. Man beställer vanligtvis några små olika portioner som förrätt eller man kan till och med be om lite mer. Tapas är verkligen något du skall se till att prova när du befinner dig i Spanien.

Passa på och njut av det långsammare tempot! Lunch äter spanjorerna ofta ett par timmar mellan 13 och 15, varpå de tar den välkända siestan medan solen står som högst. Tänk på att spanjorerna äter kvällsmat senare än vi är vana vid, ca kl. 21-23.

Mat Spanien

Vatten från vattenkranen går att dricka i de flesta håll i Spanien, även om det inte är så välsmakande. Köp gärna vatten på flaska som finns i alla livsmedelsaffärer. Gå då även till de affärer som är lite mer inhemska så får du bättre prise på dina matvaror och då även vatten på flaska.

Ta tillfället i akt och besök lokala småbutiker där du kan hitta charkuterier, ostar och bröd. Våga fråga! Det spanska köket har enormt mycket att erbjuda utöver de klassiska ”turisträtterna”. Fråga om nya upplevelser och vilka vin- och matkombinationer som rekommenderas.

Dricks i Spanien

I alla lokaler i Spanien är betjäningen inkluderad i priset. Dock är det vanligt att lämna dricks på mellan fem och tio procent av det totala beloppet på barer, restauranger, hotell och taxi, beroende på beloppet och hur du upplever den service du fått.

Fakta Spanien – España Fakta