Fakta Spanien – España Fakta

Spanien Fakta

Spanien är ett av de mest populära länderna i Europa vad gäller semestrar och utlandsboende för oss svenskar, men även andra europeiska nationaliteter. Spaniens fastland är populärt med Costa del Sol i spetsen, men även Kanarieöarna ligger såklart högt i kurs vad gäller semestrar för oss svenskar.

Spanien är ett konungarike med 46 miljoner invånare och ligger på Iberiska halvön omgivet av Portugal, Atlanten, Frankrike och Medelhavet. I södra spetsen ligger Gibraltar som ännu är brittiskt. Till landet hör också Balearerna i Medelhavet med bl.a öarna Mallorca, Menorca och Ibiza.

Även Kanarieöarna med bl.a Teneriffa och Gran Canaria hör till Spanien, som du säkert vet. De 7 öarna som bildar Kanarieöarna är mycket populärt för den avslappnade attityden och det härliga klimatet. Mer fakta om Teneriffa hittar du här via länken. Spanien är ett av de allra mest omtyckta resmål och land vad gäller boende för oss svenskar över överhuvudtaget.

Spanien

Huvudstad i Spanien

Madrid är Spaniens huvudstad och den största staden, med drygt 3 miljoner invånare och ligger mitt inne i landet. Spanien är medlem i EU och efter Frankrike det näst största landet i Väst Europa.

Spanien enades som ett land på 1400-talet och har satt sin prägel på många territorier i världen och har därmed gjort spanskan som det näst största talade modersmålet, 500 miljoner spansktalande sammanlagt i alla regioner.

Ett av de största fotbollslagen i världen kommer från Madrid och det är ju Real Madrid såklart. Atletico Madrid kommer det från huvudstaden och det är verkligen tuffa derbyn dessa lag emellan.

El Clasico är fotbollsmöten mellan FC Barcelona och Real Madrid och är den enskilt största klubblagsmatchen inom fotboll i hela världen. Du kan spela på fotboll, annan sport och spanjorerna är tokiga i lotter i alla dess former samt det finns casinon både på fastlandet och på Teneriffa.

Spanien är en demokrati

Spanien är en demokrati med den tolfte största ekonomin i världen och man har en hög levnadsstandard. Landet är medlem i EU, NATO, FN, OECD och WTO. Man använder Euro och har samma tidszon som Sverige (GMT +1).

Spanien har en yta på drygt 500 000 kvadratkilometer, något större än Sveriges men bara 1% vatten mot Sveriges nära 10%. I de södra delarna av Spanien och Kanarieöarna är det verkligen ont om naturligt vatten i landskapet. Det är helt enkelt för varmt och torrt där för att vattnet skall finnas naturligt i naturen.

Spanien är ett skiftande land vad gäller klimat och vegetation. I söder växer nästan inget alls, där det är för varmt och denna värmen har skapat ett kargt landskap. I norr däremot är det helt annorlunda då det finns skog och mer Europeisk natur om man nu kan säga så.

Landet är stort och det märks absolut på klimat, väder och inte minst på naturen. Det märks på all de olika former av natur som finns i landet.

Spaniens största städer

De största städerna, förutom Madrid, ligger längs kusterna med Barcelona och Malaga vid Medelhavet och Bilbao och St Sebastian vid Atlantkusten. Det finns 40 flygplatser till Spaniens fastland och öarna runt ikring med direktförbindelse från Sverige.

Spanien fakta

De största flygplatserna är Madrid, Málaga, Barcelona, Alicante, Palma de Mallorca, Lanzarote, Bilbao, Valencia, Sevilla, Ibiza och Gran Canaria Las Palmas. Det är riktigt fina flygplatser med hög standard. Flyger du till Teneriffa, så landar du antingen på TFS eller TFN.

TFS ligger vid El Medano och det är hit man flyger mest när man skall till Teneriffa.

Den viktiga industrin i Spanien

Spaniens viktigaste industri är fordonsindustrin där 380 000 arbetade (2013) och tillverkade nära 3 miljoner bilar bl.a SEAT, Nissan, Renault, Opel, VW, Mercedes men är också en av världens viktigaste vinproducenter, 30 miljoner hektoliter årligen.

Mest kända vinet kommer från Rioja, ett odlingsområde i nordöstra Spanien, där druvan Tempranillo är den vanligaste och ingår i 90 % av viner från Rioja. Skogsindustrin är på uppgång efter en viss skövling under lång tid och nu är tillväxten 1 200 kvadratkilometer skog per år, mest i hela Europa.

Det finns ett antal stora vinproducenter på fastlandet och det finns även viner som kommer från Kanarieöarna. Prova gärna lokala viner oavsett vart i landet du befinner dig. Det finns så många goda viner. Både röda och vita.

Sol och bad i Spanien

I Spanien finns det möjligheter till sol och bad, framförallt längs Costa del Sol, längs Medelhavet. Men även om klimatet är kyligare vid Atlantkusten finns det fina badorter och stränder där också. Golfbanor finns i hela landet med skiftande karaktär men oftast vid god kondition. Bevattning med avloppsvatten har i stort sätt upphört.

Fakta om Spanien

Förutom sol och bad och sportsliga aktiviteter finns det en rad mycket intressanta platser att besöka: bergskedjan Pyrenéerna, Alhambra, Kantabriska bergen och nationalparker som Ordesa och Picos de Europa, vilket ger möjlighet till att även se och uppleva djur och natur. Dessutom finns det mycket andra muséer och olika evenemang. Spanien är världens näst största turistland och antalet besökande turister var cirka 28 miljoner år 1973 och cirka 59 miljoner år 2007.

Äta och dricka i Spanien

Maten i Spanien är het, smakrik, färgglad och lagad på de absolut färskaste råvaror. I landet äter man mycket kött , det spanska köket är väldigt känt för sina tapas och sin paella och det med all rätt, eftersom de som är rätt lagade är mycket goda och bäst av allt är kanske ändå tapas.

Tapas är små enkla rätter som t ex Serranoskinka, räkor i vitlök, chorizo på nybakad baguette, oliver, bläckfisk, fantastiska ostar m.m. Man beställer vanligtvis några små olika portioner som förrätt eller man kan till och med be om lite mer. Tapas är verkligen något du skall se till att prova när du befinner dig i Spanien.

Passa på och njut av det långsammare tempot! Lunch äter spanjorerna ofta ett par timmar mellan 13 och 15, varpå de tar den välkända siestan medan solen står som högst. Tänk på att spanjorerna äter kvällsmat senare än vi är vana vid, ca kl. 21-23.

Mat Spanien

Vatten från vattenkranen går att dricka i de flesta håll i Spanien, även om det inte är så välsmakande. Köp gärna vatten på flaska som finns i alla livsmedelsaffärer. Gå då även till de affärer som är lite mer inhemska så får du bättre prise på dina matvaror och då även vatten på flaska.

Ta tillfället i akt och besök lokala småbutiker där du kan hitta charkuterier, ostar och bröd. Våga fråga! Det spanska köket har enormt mycket att erbjuda utöver de klassiska ”turisträtterna”. Fråga om nya upplevelser och vilka vin- och matkombinationer som rekommenderas.

Dricks i Spanien

I alla lokaler i Spanien är betjäningen inkluderad i priset. Dock är det vanligt att lämna dricks på mellan fem och tio procent av det totala beloppet på barer, restauranger, hotell och taxi, beroende på beloppet och hur du upplever den service du fått.

Fakta Spanien – España Fakta

Vad kostar det att leva på Teneriffa?

Dyrare eller billigare än Sverige?

När man skall flytta utomlands och i detta fallet till vår älskade ö Teneriffa, så är det klart att man frågar sig vad det kommer att kosta att bo på Teneriffa. Frågan brukar lyda – ”Är det dyrare eller billigare att bo på Teneriffa än att bo i Sverige?”. Klart billigare på Teneriffa!

Det är helt klart billigare att bo på Teneriffa och man brukar prata om boendekostnader, mat, äta ute, försäkringar, bilägande och andra saker som man tar med i beräkningen. Tenerife.nu skrev en artikel i ämnet och hänvisade till canariajournalen.no som hade skrivit en artikel om detta för ett tag sedan.

Stor databas för kostnader

De har skapat sin data från en av de största databaserna vad gäller kostnader i världen, Numbeo.com. På den sajten knappar du in i vilken del av världen du vill bo i och sedan räknas de vanligaste kostnaderna fram. Du jämför enkelt med andra länder, städer och platser. Klicka in via länken och jämför själv snabbt och enkelt.

Billigt att bo pa Teneriffa

Konsumentpriser hälften på Teneriffa

Konsumentpriserna är nästan dubbelt så höga i Sverige och Stockholm när man jämför dessa med att bo på Teneriffa. Bostäder är betydligt dyrare att både köpa, äga och hyra i Skandinavien än vad det är nere på Teneriffa. Du behöver alltså inte tjäna lika mycket pengar nere på Teneriffa för att få bra kvalitet om du jämför med Sverige och Speciellt då Stockholm.

Restaurangbesök är betydligt billigare nere på ön och det är ju inget nytt för oss som varit där nere ett par gånger. Du får mycket mer för pengar inom många områden. En öl ute kostar ju mellan 1 till 4 Euro beroende på vart du går.

Tänk dock på att det är betydligt lägre inkomster på Teneriffa i normala fall. Det beror ju såklart vad du arbetar med, men generellt så tjänar du mindre pengar per månad som arbetare på Teneriffa. Detta gäller generellt alla de olika Kanarieöarna.

Svensk lön på Teneriffa

Arbetar du på distans, så är det ju perfekt. Har du svensk lön och befinner dig på Teneriffa, så har du ju riktigt bra med pengar skulle jag vilja säga. Det kanske till och med är att föredra. Ett distansarbete alltså. Det är något jag själv gillar. Speciellt ett arbete jag kan göra när det passar mig, utan fasta timmar per dag.

Som pensionär kan du absolut leva riktigt gott på Teneriffa och du kommer att ha både tid och pengar över om du förstår vad jag menar. Det är ett lugnare liv och jag säger att det är även ett billigare liv nere på ön.

Jämför du med Sverige, så är det billigare att bo på Teneriffa! Klicka in dig till Numbeo.com och jämför direkt!

Källa: canariajournalen.no samt tenerife.nu

Billigare att leva på Teneriffa!

Flytta till Teneriffa – Bo på Teneriffa

Lista på saker när du skall flytta till Teneriffa

Det är många som älskar Teneriffa och vill flytta dit. I denna artikel skall vi sammanställa en lista på saker du behöver göra för att kunna bo på Tenerife. Jag har själv gjort en flytt till ön och det är en del saker man behöver göra för att flytten skall bli så pass enkel att genomföra som möjligt.

Flytta utomlands

Det är såklart skillnad om man flyttar utomlands ifall man har barn, är singel, sambos, pensionär eller i någon annan familjekonstellation. Vi var en barnfamilj som flyttade ner till Teneriffa och mina erfarenheter grundar sig på den formen av flytt.

Lista på saker att göra vid flytt:

Säga upp lägenhet hemma

Var ute i god tid och planera verkligen när du skall säga upp din lägenhet. Det är mycket att tänka på och lätt att glömma bort alla detaljer runt en lägenhetsuppsägning.

Var noga med vilken tid du skall flytta ut. Det tar ofta längre tid än man tänkt sig och man behöver ju någonstans att bo ifall din avresa ner till Teneriffa drar ut på tiden. Allt skall klaffa på bästa sätt.

Hyra ut sin lägenhet

Du kan ju absolut hyra ut din lägenhet i Sverige under tiden du är utomlands. Får du in mer pengar än hyran/lånet så tjänar du ju även en slant. Perfekt lösning. Se till bara så att du verkligen får hyra ut din lägenhet för din hyresvärd samt ta en extra försäkring ifall det händer något med din lägenhet under tiden du är borta.

Jag vet personligen ett par familjer som får in ett par tusen kronor extra varje månad från sitt uthyrda boende i Sverige. Det finansierar ju en del av deras boende på Teneriffa.

Säga upp bredband och TV’

Det är lätt att säga upp sina saker numera i de flesta fall. Bredband och Tv abonnemang kan dock vara skrivna på lång tid, så säg upp detta i lång tid före i så fall.  Av erfarenhet så bör man vara ute helst 6 månader i förväg. Kolla upp avtalstiden på dina abonnemang i god tid.

Sälja av alla saker i Sverige

Passa på att rensa ur ditt nuvarande boende när du skall flytta ner till ön. Det är ett bra tillfälle att göra sig av med gamla outnyttjade saker. Vi gick all in och sålde av allt vi ägde och hade faktiskt.

Det är dock en tuff variant ifall du har mycket saker, men vi fick in pengar till skolavgiften till barnens skola ett år för de saker vi hade i hemmet, så vi tyckte det var en bra sak att göra. Det tar dock tid att sälja alla sina saker, så var ute i god tid även här.

Magasinera dina saker

Detta är ju absolut ett bra alternativ ifall du inte vill sälja eller ge bort dina saker. Det kanske inte blir som du tänkt dig alls med din flytt eller du kanske behöver flytta tillbaka till Sverige av olika skäl. Då är magasinering av möbler och andra saker ett riktigt bra alternativ.

Ge bort saker du inte behöver

Vi gav även bort en hel del saker till välgörenhet eller till kompisar och släktingar. Detta är ju ett sjysst alternativ. Du kan ju även låna ut saker ifall du skall bo utomlands ett tag och sedan återfå dessa saker när du väl kommer hem till Sverige igen. Man kan ju även ta med sig eller eftersända speciella saker såklart n är man väl rotat sig på Teneriffa.

Säga upp sig eller tjänstledighet

Beroende på hur länge du skall vara nere på Teneriffa, så behöver du ta beslut om du skall säga upp dig från ditt arbete eller om du kan ta tjänstledigt under den tiden du befinner dig utomlands. Jag sade själv upp mig, men det behöver man ju inte alltid göra. Det beror ju till stor del på din chef eller den policy som finns på företaget.

Jag rekommenderar egentligen att man tar tjänstledigt om det går och sedan säger upp sig. det är ett säkrare alternativ ifall du har familj. det är säsongsbetonade arbeten oftast på Teneriffa och det kanske inte ens fungerar att få det arbete du tänkt dig eller något annat jobb och då kanske det enda alternativet är att flytta hem igen. Man vet aldrig hur det går, man får ha dörrar öppna.

Flytta till Teneriffa

Ta ledigt från skolan för barnen i Sverige

Vi fick relativt enkelt ledigt för barnen i skolan i Sverige för att de skulle gå på svenska skolan nere på Teneriffa. Vi ordnade med alla intyg och sedan visade vi upp allt för rektorn här hemma som utfärdade alla andra dokument som behövdes. Vi fick tyvärr ingen skolpeng med oss ner till Teneriffa, så allt fick vi bekosta själva.

Gör en ansökan till skolan i god tid. Det är många som vill gå på svenska skolan nere i Los Cristianos och den har verkligen ett gott rykte samt många elever numera. Tror antalet just i skrivande stund ligger runt 80 barn.

Sälja bil eller ta med den ner

Rent ekonomiskt kan det ju absolut vara läge att ta med sig bilen ner ifall du verkligen skall bo där nere på ön. Det kostar en del att åka ner och sedan att registrera om den, men är det en fin bil så helt klart värt det. Vi hyrde bil halvårsvis och det var ett bra alternativ.

Långtidshyra på bil

Lite dyrt på sikt, men skönt att bara kunna ringa någon ifall det krånglade och det gör ju oftast bilar ibland. Flera andra familjer jag känner köpte bil där nere och sålde den vidare ifall de flyttade till Sverige eller bytte upp sig.

Det är kostsamt att registrera in bilen i Spanien/Teneriffa. Det går på mellan 6000 – 7000 kronor att få bilen inregistrerad i landet. Detta gör ju att har du en bra och dyrare bil i Sverige så är det värt att ta med den ner och registrera in den. Har du en äldre bil, så är det kanske inte värt att föra in den i Spanien.

Mediciner på Teneriffa

Detta kan vara ett litet bökigt avsnitt ifall du har speciella mediciner du verkligen behöver som går på högkostnadsskyddet i Sverige. Kolla upp allt noga och ta med mycket i reserv ifall du skall stanna länge. Skall du flytta ner får du kolla allt dubbla gånger. Det fungerar ju helt annorlunda med mediciner och priser nere på Teneriffa än här hemma i Sverige.

Har du inga speciella mediciner, utan bara använder Alvedon etc när du är krasslig, så finns ju alla vanliga mediciner såklart att köpa på apoteken nere på Teneriffa. Det är bra ordnat på det viset.

Din läkare

Gör en hälsokontroll innan du flyttar och prata med din läkare i Sverige innan avflytt. Alltid bra att få en hälsokontroll innan du reser ner på lång sikt., så du vet att du är i god kondition.

Gå till tandläkaren innan du flyttar. Man vet aldrig när man kommer hem igen. Bra att vara på säkra sidan vad gäller dina tänder.

Bostad nere på Teneriffa

Detta är en nog så viktig punkt att lägga tid på. Vi hade ingen bostad klart när vi flyttade ner utan bodde hos en bekant en kort tid alldeles när vi reste ner till ön.

Med facit i hand skulle det vara skönt att ha en egen lägenhet att landa i när man gjort denna stora förändring. Försök att ha bostaden klart när du flyttar ner till ön. Det kan vara svårt speciellt om du är ute i sista sekunden.

Dra alltså inte ut på tiden när du skall skaffa bostad. Se till att lägga ut krokar snabbt och fiska efter någonstans att bo. Det går att lösa allt på plats, men kan vara ont om bra boende precis när du behöver en lägenhet, speciellt på högsäsongen.

Söka jobb på Teneriffa

Jag hade själv turen att ha ett arbete klart när jag flyttade ner, men det är ju inte alla som har det flytet. Sök och leta jobb här hemifrån och det är fler än en person som kastat sig ner och sedan fått åka hem för att den inte fått arbete.

Tänk igenom allt noga och du kommer kanske att få ta 2 eller 3 arbeten i början innan du hittar rätt. Har du familj, så se till att vara kritisk. Det skall fungera för alla i familjen med en flytt.

NIE nummer i Spanien/Teneriffa

Du kommer att behöva skriva dig i Spanien/Teneriffa ifall du skall stanna lång tid. Först behöver du anskaffa ett NIE nummer, ett spanskt nummer som gör att du får vistas längre än 3 månader på Teneriffa. Du ser hu du skaffar detta NIE nummer i denna guiden.

Residencia Spanien/Teneriffa

Skall du stanna mer än 3 månader och planerar att bosätta dig på Teneriffa, så skall du ansöka om residencia. Detta är en lite krånglig process ifall det inte görs ordentligt. man bör absolut vara noga så att man får rätt papper när man skall ha med myndigheter att göra i Spanien. Detta är inget undantag.

Ladda ner blankett för detta här: http://www.ub.edu/uri/Documents/ex18.pdf

Göra avflyttning hos Skatteverket

Skall du vistas längre tid än 1 år utomlands så skall du göra en avflyttning hos skatteverket. Detta görs via blankett som du hittar här: https://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flyttautomlands.4.18e1b10334ebe8bc80001591.html

Detta är något som långt ifrån alla gör, men man skall göra detta ifall man skall vistas längre än 1 år utomlands. Man registrerar in sig igen ifall man flyttar hem och det tar 6 månader att få tillbaka alla fördelar igen i Sverige om jag är rätt informerad.

Barnbidraget

Vanligtvis kan man få behålla barnbidraget i 6 månader vid längre utlandsvistelser. Vid speciella tillfällen kan man få behålla detta i upp till 12 månader. Är en förälder sjuk kan man få behålla det i 12 månader ifall man inte vet om man skall bo kvar utomlands eller om man skall flytta till Sverige igen.

Ta emot ovett från nära och kära

detta kan vara en punkt att tänka på. man behöver inte alls bry sig, men den kan absolut dyka upp. Alla runt dig kommer inte tycka att det är toppen att du skall flytta utomlands av olika anledningar. de kommer förmodligen även att vädra alla sin dåliga saker när de träffar dig. Det är inget att lägga vikt vid, bara så du vet menar jag.

Skaffa rätt försäkringar

En bra försäkring är ett måste när du skall bo utomlands. det kan hända saker på vägen och du behöver då vara bra försäkrad för att inte bli skinnad när olyckan är framme. Se över alla dina andra försäkringar och avskaffa de som du inte längre behöver.

Livet skall fungera även innan avfärd

En nog så viktig punkt. Livet skall fungera hyfsat bra innan du skall flytta. Var noga. Planera allt omsorgsfullt, så du inte skapar massa onödig stress. Arbete, familj, träffa vänner, sälja saker, planera, studera, j allt tar sin tid.

Var aktsam med tiden och lägg den på rätt saker. Helt plötsligt så skall du flytta och då är det försent att hänga med polarna.

Ha alla papper i ordning

Se till att du har ordning och reda på alla papper du behöver. De papper som rör dina saker i Sverige samt de saker som rör din flytt ner till Teneriffa. Passet skall gälla lång tid och avflyttningspapper kanske skall fyllas i. Jag tjatar om noggrannhet, men det är viktigt, så du slipper problem.

Hinna med familjen

Har du familj, så se till att det fungerar med den under hela flytten, det är mycket som skall göras, men vardagen får inte slarvas bort. De skall känna så lite av stressen och nervositeten som kan komma upp vid denna typ av förändring och du kommer behöva lägga tid för att prata och vara med barnen innan flytt.

Flytta till Teneriffa – Bo på Teneriffa

Viktiga telefonnummer Teneriffa

Bra telefonnummer på Teneriffa

Här hittar du enkelt och snabbt viktiga och bra telefonnummer när du skall resa till eller bo på Teneriffa.

Tel: 112 Larmcentralen
Tel: 091 Polis
Policia local
Tel:922 72 55 62 Los Cristianos
Tel: 922 79 14 14 Guardia Civil
Tel: 922 72 54 00 Policia Local

Svenska Konsultatet

Telefon: +34 971 725 492 +34 928 260 884
Fax: +34 928 27 50 56
E-post: konsulatetlpa@grancanaria.st
Adress
Luis Morote 6-4o
Postadress
35007 Las Palmas de Gran Canaria
Spanien

Viktiga telefonnummer Teneriffa

Sjukhus på Teneriffa
Tel: 922 75 00 22 Hospital Las Americas
Tel: 922 79 10 00 Clinica San Eugenio
Tel: 922 50 63 53 Röda korset Santa Cruz
Tel: 061 Ambulans
Tel: 922 78 07 59 Playa Americas
Tel: 922 79 05 05 Los Cristianos

Tel: 922 79 02 01 Svenska kyrkan
Tel: + 45 70 10 50 50 SOS-International

Svenska skolan

Tel: +34 922 798 358  Fast telefon Spanien

Tel: +34 642 351 337 Mobil Spanien

Landsnummer
Sverige 46
Norge 47
Finland 48
Danmark 45

Viktiga telefonnummer Teneriffa

Teneriffa – En personlig favorit

Teneriffa är min favorit!

Teneriffa är en personlig favorit för mig och speciellt då Los Cristianos. Vi har både varit på semester och även bott här nere på i den lilla staden vid havet. Fiskebyn som växte till ett semesterparadis. Vi bodde här nere pga av det härliga vädret på Teneriffa. Det är så himla mysigt!

Genuina Teneriffa

Vill man upptäcka det genuina Teneriffa så är det egentligen ute på landsbygden man skall befinna sig, men Los Cristianos har en del kvar av det där genuina Spanien/Teneriffa som man söker. Härifrån går färjorna till de olika öarna som jag tycker man skall besöka när man befinner sig här nere på Kanarieöarna. Många har verkligen sitt hjärta här i Los Cristianos och det beror såklart mycket på det genuina samt det underbara vädret.

Det gynnsamma klimatet har ju bidragit till att Los Cristianos och Vintersol blivit så stort som det blivit. Rehab-anläggningen Vintersol har verkligen bidragit till populariteten bland oss svenskar. Det var svenskar som grundade anläggningen för mer än 50 år sedan och södra Teneriffa har verkligen växt till ett semesterparadis för oss svenskar men såklart även för många andra nationaliteter runt om i världen.

Teneriffa Favorit

Las Americas

Det jag främst gillar med Las Americas är att den platsen ligger lite i mitten även om strandpromenaden har byggts ut väldigt mycket senaste åren. Stränderna här är fantastiska och likaså havet. Man kan lätt slinka in på en restaurang och ta sig ett glas sangria eller lite god mat, varför inte tapas? Matställena ligger som ett pärlband utmed med kusten på ett skönt sätt. Jag gillar att man inte nödvändigtvis måste lämna strandpromenaden utan att man kan hålla sig havsnära.

Strandpromenaden går ända från berget i Los Cristianos bort till Adeje. Det är en fantastisk sträcka att både gå och cykla på. Här kan man verkligen njuta av sol, bad, stränderna, maten, dricka gott ja allt du kan tänka dig. Du kan shoppa loss och njuta fullt ut här.

Gillar du vattensport så har du ju absolut kommit rätt. Atmosfären på Teneriffa är skön och avslappnad med lite pensionärs varning. Det går med andra ord lugnt till vilket jag uppskattar. Det är ju ett paradis här året om vilket gör att många som inte jobbar längre tar sin tillflykt hit på vintern och det kan jag förstå.

Lyxigare i Adeje

Vill man ha det lite lyxigare så är Costa Adeje stället att vara på. Där är det riktigt mysigt och restaurangerna har oftast väldigt god mat och service. Här är det helt klart en annan atmosfär än i Los Cristianos. Här är det mer av allt. Lyxigare och större kan man säga. Hotellen är fetare och det finns verkligen något för alla. Så jäkla mysigt!

Jag älskar verkligen Teneriffa för att ön är både avslappnad och har liv och rörelse på en och samma gång. Det finns något för alla här och du kan absolut hitta din egen favoritplats. Man har inte heller problem att finna underbara stränder eller god mat, och det är billigare än övriga Spanien. Ett perfekt relaxställe och gillar man att promenera så är det ett jätte plus, strandpromenaden är min personliga favorit.

Mina 5 favoriter:
1. Strandpromenaden – Bäst i Europa
2. Lugnet – Du kan verkligen slappna av här
3. Atmosfären – Den är oslagbar
4. Tillgängligheten till vattnet- Du har havet rätt in på knuten
5. Billigt – Det finns alla prisklasser, men du har verkligen råd här

Teneriffa – En personlig favorit

Playa las Americas Teneriffa Reseguide

Teneriffa – Playa de las Americas

Det finns många fina platser på Teneriffa och Las Americas är absolut en av dessa bra platser. Här finns liksom allt om man säger. I takt med att charterturismen utvecklades i slutet av 50- och början av 60-talet växte Playa de las Americas upp ur sanden. Den södra delen av Teneriffa är den mest karga på ön, men också den som är mest solsäker!

Klimatet varierar på ön men i Playa de las Americas och grannorterna skiner solen som på beställning året om. Anledningen till att Kanarieöarna – där ju Teneriffa ingår – blev ett så populärt resmål tillsammans med Mallorca och Spanien beror på att säsongen är året runt här. På sommaren är det 25-30 grader och på vintern 18-25.

Klimat Las Americas

Playa de las Americas har under åren vuxit samman med grannorten Los Cristianos och man kan promenera mellan dem i skuggan av palmerna på strandpromenaden som löper mellan Los Cristianos, genom Playa de las Americas och fram till Adeje.

Här är den största turistorten på Teneriffa och hit kommer flest besökare. Orten är helt inriktad på turistnäring och utbudet är enormt, här finns något för alla smaker. Hotellanläggningar för barnfamiljer – sådana som man bara förstår grejen med när man fått barn, och då ofta tycker är helt fantastiskt.

Det klassiska konceptet hos Vingresor som kallas Sunwing ligger i den lugnare delen Fañabe. Det finns romantiska hotell för par som reser utan barn, ungdomar som vill festa, äldre som vill ha långsemester i bungalow över vintern och golfare. Du kan bo dyrt och bra, du kan bo billigt och enkelt.

Playa de las Americas Teneriffa Reseguide

Vattenaktiviteter i Las Americas

All form av strandliv är ju resmålets stora dragplåster, här finns flera olika stränder att besöka och variera emellan. Dels lugnare stränder som passar barnfamiljer men också stränder med mera vågor som lockar många surfare. Du kan ägna dig åt vindsurfning,,paragliding, trampbåt, jet-ski, dykning. Det finns många båtutflykter att välja på, man kan se valar och delfiner och man kan åka med sjörövarfartyg.

Sporter i Las Americas

För dig som vill hålla dig kvar på landbacken med aktiviteter finns möjligheter till tennis, squash och golf. Golf las Américas är en 18-håls bana med fantastisk utsikt och vacker miljö som ligger mitt inne i Playa de las Americas. Det finns ytterligare två golfbanor utanför staden, Golf las Américas och Amarilla Golf.

Stranden Las Americas Teneriffa

Teneriffas största turistort bjuder naturligtvis på ett digert utbud av nöjesliv. Brittiska barer som spelar 80-tals musik och erbjuder fish’n’chips till fantastiska lyxrestauranger med shower – och allt däremellan. I kvarteren kring stranden i Playa de las Americas, den kilometerlånga sträckan som kallas Verónicas finns mycket nattklubbar, barer, kasinon, affärer och restauranger.

Massor med liv och rörelse i Las Americas

Här är det som mest liv och rörelse, neonljus, inkastare och musik som dunkar ur dörröppningarna till gryningen. Hit kommer många unga som vill festa. Vill man ha det lugnare så drar man sig hellre bort från det ursprungliga Playa de las Americas, i hamnen vid Los Cristianos finns många mysiga restauranger.

Vattenparken Siam Park drar både stora och små med rutschbanor, vågpool och allehanda vattenlek,

Sevärdheter är Piramide de Arona som är en gigantisk utomhusarena byggd i pyramidform och har plats för 1 600 besökare till de shower som erbjuds.

Varje kväll bjuder Light and Music fontain på en föreställning med ett ljud-, ljus- och vattenspel som sprutar vatten i takt till musik, allt från Elvis till Strauss.

För den som vill ut och titta på resten av ön finns många utflykter, och att titta på öns landmärke, vulkanen Mount Teide känns som en bra grej att sätta kryss i rutan i efter ett besök på Teneriffa.

Playa las Americas Teneriffa Reseguide

La Gomera Kanarieöarna Reseguide

La Gomera – Den lilla Kanarieön

Kanarieöarna är det välbekanta namnet på den spanska ögruppen utanför Afrikas västkust som består av sju huvudöar av vilka Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote är de största och mest besökta. Den näst minsta ön heter La Gomera och den skiljer sig mycket från sina storasyskon. På den 369 km2 ön bor lite drygt 17 000 invånare.

Vi kan lika bra fastställa direkt att om du tänker på Kanarieöarna i den bemärkelse vi är vana vid med städer som är helt uppbyggda kring turismen, där tiden står stilla och utbudet av restauranger, affärer, barer, underhållning och allehanda nöjen är närmast oändligt och en av de stora behållningarna är soldränkta stränder med ändlösa rader av solstolar och parasoller, då kommer du antingen att bli glatt överraskad eller tämligen besviken om du kommer till La Gomera.

La Gomera är pittoreskt

Det här är verkligen kusinen från landet och hit åker du för att ta det riktigt lugnt och njuta av den storslagna naturen. Vill du ha partaj och håll-i-gång bör du ta vändande färja tillbaka till Teneriffa. La Gomera är något helt annat än de övriga Kanarieöarna. Det är en lugnare och grönare plats. Här kan du verkligen slappna av och njuta.

La Gomera Fakta

Vulkanutbrott som skapade La Gomera

Man tror att namnet Gomer kommer ifrån en marockansk stam, guancherna, som följde med sjöfarare till ön för att slå sig ner som bönder. Ön är resultatet av ett vulkanutbrott för 12 miljoner år sedan och har fått en förbluffande jämnrund form och kallas av kanarierna för ”den runda ön”. Till skillnad från de övriga kanarieöarna är det 2 miljoner år sedan det var ett vulkanutbrott på ön så här är naturen betydligt grönare och mer uppvuxen.

Gröna ön av Kanarieöarna

Här finns en rikt varierad natur som består av både berg och skog och djupa raviner som skär genom landskapet. Nationalparken Garajonay är en av Europas äldsta urskogar och finns med på Unescos världsarvlista, Berget reser sig 1487 m över havet och är ständigt täckt av en grön dimma vilket ger en hög luftfuktighet, speciellt på norra ön där naturen är tropisk och vildvuxen djungel. Under dimman finns skogar av lagerträd och ljungträd som det växer skägglava på, och just förekomsten av lava visar att luften och miljön är helt ren. Här är ett av de ställen där luften är renast och friskast i världen.

Lavastränder

Vill man ha sol skall man bege sig till den södra och västra sidan som kantas av små, svarta lavastränder i området kring Konungens dal – Valle del Rey. Här finns tre små byar på promenadavstånd från varandra med små badvikar, hotell, restauranger och småbutiker. Stränderna här är små badvikar med lavagrus. Upp mot bergen finns det karaktäristiska terrassodlingar som ger landskapet en spektakulär karaktär.

Huvudstad på La Gomera

San Sebastián är namnet på öns huvudstad som är en liten pittoresk stad som grundades på 1400-talet. Christoffer Columbos gjorde ett sista avstamp här för att fylla på provianter innan han korsade Atlanten mot Amerika år 1492 och huset han bodde i finns kvar som en välbesökt sevärdhet. Här finns restauranger och lite shopping och en liten playa, men som sagt, här är dress-coden mer vandringskängor eller golfskor än flip-flops och finskor.

Ön har en färgstark historia, den har aldrig erövrats utan de som landstigit har slagit sig ned på ön och skapat egna samhällen. Flera av Kanarieöarna styrdes fram till 1800-talet av en ”señorío”- ett överhuvud, och La Gomera lär ha haft señoríos som varit särskilt grymma och våldsamma och transporterat befolkningen som slavar till Teneriffa.

Visselspråket El Silbo

Något väldigt speciellt för La Gomera är deras eget visselspråk El Silbo, som användes för att kommunicera över bergen på ön och som kan höras än idag på landsbygden. Språket har återinförts på skolschemat för att inte dö ut.

Till La Gomera tar man sig med flyg till Teneriffa och sen färja från Los Cristianos, en båtresa som tar ca 45 minuter och det är vanligt att man kombinerar några dagars lugn och avskildhet från omvärlden på La Gomera med det mer ”civiliserade” livet på Teneriffa. Du kan åka antingen snabbfärjan Fred Olsen eller så tar du den vanliga färjan, som tar ca 45 minuter.

Aktiviteter på La Gomera

Det finns självklart massor att göra på denna gröna vackra och exotiska ö. Här finns inga raka vägar, utan det går uppåt, neråt eller svänger hela tiden och då förstår du att man tex vandra i de vackra bergen som finns här på ön.

La Gomera är helt klart värt att besöka. De som åker hit vill nästan alltid åka tillbaka. Det är en speciell natur som är underbar samt den sköna avslappnade stämningen.

La Gomera Kanarieöarna Reseguide

Aktiviteter i luften på Teneriffa

Skärmflygning och andra luftaktiviteter

Det finns ett flertal populära aktiviteter du kan göra på Teneriffa ifall du vill upp i luften. Många flyger skärm, antingen fritt från bergen eller efter båt, andra flyger luftballong. I denna artikel skall vi titta närmare på alla de luftburna aktiviteter du kan ägna dig åt på Teneriffa.

Skärmflyg från berg är stort

Att kasta sig ut från ett av bergen som finns nere på södra Teneriffa och sedan glida i luften med en skärm är riktigt populärt. Det är många som prövar och gillar det skarpt! Jag själv har varit på väg flera gånger men det har aldrig blivit av tyvärr. De brukar kasta sig ut från berget som ligger ovanför Las Americas och Costa Adeje. Sedan landar de ofta på en liten strand som ligger borta i Costa Adeje. Vi har varit vi stranden ett par gånger och sett när de kommer glidande in över den lilla sandstranden. Riktigt mäktigt!

Skarmflyg Teneriffa

Skärmflyg efter båt

Många provar att flyga skärm efter båt nere på södra Teneriffa. Det är ett riktigt semesternöje kan jag säga och många turister testar allt en gång. Det finns ett flertal snabba båtar som drar upp dig i luften ifall du provar att flyga skärm efter båt och du hittar dessa från Las Americas bort mot Costa Adeje. Vid de små kiosker som säljer biljetter till alla de olika parkerna runt om på Teneriffa, finns det information om denna typ av skärmflyg samt du kan även köpa biljett vid flera av dessa små kiosker.

Skarm efter bat

Helikopterflygning

Vill man uppleva en tur med helikopter så går detta att göra på Teneriffa. Det kostar såklart en slant, men är en oförglömlig upplevelse såklart! Tänk att glida runt där uppe i luften och se ner på all den vackra naturen. Havet, bergen, och allt det andra. Det finns turer som utgår med helikopter från Adeje. Boka en flygning och njut av att äntligen få flyga med helikopter.

Ballongflyg

Det är ju självklart magiskt att flyga ballong över denna vackra ö, men det är inte alls lätt att manövrera ballonger här nere med vindar från både havet och bergen, så många gånger finns det ingen som kör dessa turer längre. Jag har sökt men inte hittat några ballongturer som är aktuella just nu. Vet du något annat, så hör gärna av dig, så skall jag uppdatera informationen runt ballongflyg. Vill man flyga ballong gör man det enkelt hemma i Stockholm. Vackra flygningar utlovas!

Ballongflyg Teneriffa

Hoppa fallskärm

Det fanns fallskärmshoppning tidigare på Teneriffa, men jag hittar ingen information om detta just nu heller som är aktuellt. Det finns hoppning på södra Gran Canaria, som närmaste plats för fallskärmshoppning. Är du riktigt sugen, så får du antingen ta flyget eller båten dit, så kan du få ditt begär stillat vad gäller fallskärm.

Detta var de luftburna aktiviteter jag kom på nu. Finns det flera, som du vet, så hör gärna av dig, så fyller jag på listan.

Aktiviteter i luften på Teneriffa

7 anledningar att älska Teneriffa

Fördelar med Teneriffa

Det finns ett stort antal fördelar med att vara nere på den vackra ön Teneriffa. Allt har sin charm här i världen och Teneriffa har verkligen många fina fördelar som jag tänkte lyfta i detta inlägg.

Jag skrev en artikel häromdagen som var ironisk, vilket inte alla förstod, om varför du skall avboka din Teneriffa resa direkt, så detta inlägg är till för att förtydliga det fina med att bo nere på ön.

7 fördelar med Teneriffa

Det fantastiska klimatet

Jag har rest massor i mitt liv och bott på flera olika ställen på jorden, men aldrig hittat ett bättre klimat än på södra Teneriffa faktiskt. Den jämnhet som råder både vad gäller luftfuktighet, värme och ljuset är för mig helt oslagbart. Det är värt att stanna kort eller länge här nere bara för att få känna av det fantastiska klimatet.

Klimat teneriffa

 

Mañana Mañana

Det är ett klart lägre tempo här nere om man jämför med tex Sverige. Det är fortfarande lite Mañana Mañana över tillvaron och det vi inte hinner idag, hinner vi imorgon. Jag fick en chock när jag kom till Sverige efter ett år och upplevde det höga tempot vi har här.

Vilken skillnad! Mera Mañana Mañana för pengarna tack!

Den fantastiska frukten och de goda grönsakerna

På Teneriffa får frukt och grönsaker växa klart i solen. det blir självklart en gigantisk skillnad mot om frukten mognar i ett kylrum på väg till Sverige. Ljuset och värmen som frukt och grönt får ger en fantastisk smak och allt smakar så jäkla bra måste jag säga. Köp gärna direkt av odlarna uppe i bergen eller på någon bra Fruteria ifall du befinner dig i staden. Det är klart värt att göra sig besväret. Tex avocado är ju galet mycket godare på ön än i Sverige.

Frukt Teneriffa

Havet och naturen

Jag älskar havet. Inget snack om det. Vi är många som gör det och då är ju ön en perfekt plats att befinna sig på. Atlanten breder ut sig runt om hela ön och det finns otaliga vackra platser där du kan uppleva havet på nära håll. Dyk, bada och njut av den magiska Atlanten! Naturen är mycket omväxlande och du kan som vi nämnt tidigare uppleva all form av natur faktiskt på Teneriffa! Ön har allt man kan önska sig!

Teneriffa strand Atlanten

Det trevliga folket

När man kommer nära folket nere på Teneriffa så tycker jag att de flesta är verkligen trevliga. Det finns skitstövlar överallt, men jag gillar folk generellt på Teneriffa. Är det otrevligt folk, så är de oftast turister som är överförfriskade faktiskt och inte alls lokalbefolkningen. jag tycker även att de flesta som är nere på lång eller kort semester är rätt trevliga också. De flesta har anammat den lugnare atmosfären och kan slappna av på ett annat sätt.

De härliga stränderna

Det finns otaliga härliga stränder som du kan njuta av när du befinner dig på Teneriffa och vi har i flera artiklar här tidigare skrivit och lovprisat många av de fina och härliga stränder som finns på ön. En av de artiklar som visar på 9 härliga stränder på ön kan du läsa här.

Fina strander Teneriffa

 

Den lägre prisnivån

Denna sista punkt i denna artikel är även den helt magisk skall jag säga. Det fina är att man har råd att gå ut och äta mycket oftare här nere i fall man gillar att äta gott och dricka gott ute på restaurang. Prisnivåerna är helt klart billigare än hemma i Sverige och det finns massor att shoppa om man gillar det.

Billig alkohol

Restaurangbesök, klippningar, mat i affären, alkohol och tobak är jättebilligt samt allt annat ligger även det på lägre nivåer. Bensin är många gånger nästan halva priset mot i Sverige.

Detta var några av alla de fördelar som du kan hitta med Teneriffa. Ville du läsa mitt något ironiska inlägg om 7 skäl att avboka din Teneriffa resa så gör du det här. Det är helt klart värt att testa Teneriffa igen och igen!

 7 anledningar att älska Teneriffa

Costa Adeje Teneriffa

Costa Adeje – På södra Teneriffa

Costa Adeje är en exklusiv resort på Teneriffas södra kust. Hit åker du när du vill ha ut lite mer av din semester. Är du lite kräsen är detta helt rätt resmål. Det är vackra sandstränder, underhållning med hög klass, lyxiga hotell och riktigt fina restauranger.

Costa Adeje är den perfekta semesterorten för dig som vill ha ut allt av din ledighet. Äventyr, avkoppling, under-hållning och självklart solsken och härliga badstränder. Detta är ett förstklassigt resmål.

Costa Adeje har något för alla

Costa Adeje har verkligen något för alla. Oavsett om du är bebis eller pensionär, så passar denna semesterort för dig och dina behov. Det finns massor av utomhusaktiviteter att göra och du kan njuta av allt från vattensporter till skärmflygning. Längre ner i artikeln så listar vi alla former av aktiviteter du kan genomföra när du befinner dig på Costa Adeje.

Costa Adeje Teneriffa Hamn

Bild från Wikimedia

Du kan självklart ha riktigt lata dagar här i Costa Adeje och stränderna inbjuder verkligen till detta. Härligt långa sandstränder både för den aktive, men även så skönt att bara ligga ner och lapa i sig av den varma sköna solen som finns här nere på södra Teneriffa.

Båtturer längs Costa Adeje

Många tar en båttur längs kusten och tittar på både valar och delfiner som lever fritt här längs hela Costa Adeje. Det är riktigt djupt vatten utanför kusten och många större vattendjur lever här året om. Andra vattendjur passerar här när de skall norr eller söder ut längs strömmen. Du ser flera sorters valar och delfiner ute i havet runt Teneriffa året om. Dessa ser du via de båtar som har speciella val – och delfin turer. Dessa bokar du på flera ställen längs stranden i Costa Adeje. Hotellen och speciella kiosker kan även de hjälpa dig med att boka de olika båtturerna.

Golf på Costa Adeje

Golf är en självklarhet här och det finns riktigt fina golfbanor på flera ställen på Teneriffa. Golfspelare har glada dagar här i Costa Adeje med en mästerskapsbana, underbar utsikt och grönskande landskap på Golf Costa Adeje. Adressen är:

Golf Costa Adeje
Finca los Olivos, Calle Alcojora, s/n, 38670 Adeje, Santa Cruz de Tenerife, Santa Cruz de Tenerife, Spanien

Golfbanan har stått som värd för flera riktigt stora tävlingar och är i mycket gott skick. Folk återkommer hit år efter år och spelar golf. Både proffs och amatörer kan spela på denna fina anläggning.

Golf Adeje Teneriffa

Bild från Flickr: https://www.flickr.com/photos/fofasasw/8637686650

Costa Adeje och barn

Här är det lätt att roa barnen. Det finns två fantastiska vattenparker: Siam Park, som är en av de största och bästa i Europa och Aqualand, som har massor av spännande attraktioner och en otrolig delfinshow. Siam Park är framröstad som en av de bästa vattenparkerna i världen faktiskt under flera år och den är väl värd sina pris!

Aqualand är mycket bra för de mindre barnen, så jag rekommenderar faktiskt denna vattenpark för de med lite mindre barn. Den är alldeles tillräcklig! Här kan du läsa mer om Aqualand Teneriffa.

Siam Park är den vattenparken om du vill ha något utöver det vanliga. Du får dock inte ta med dig varken dryck eller mat in på området, så se till att ha laddat kortet med pengar innan du beger dig hit en dag. Det är dock väl värt priset och du kommer ha ett minne för livet!

Solnedgång över Costa Adeje

Solnedgang Costa Adeje Teneriffa

 Bild från Flickr. https://www.flickr.com/photos/timove/30961819893

Stränder Costa Adeje

Stränderna av hög kvalitet på södra Teneriffa är bland Kanarieöarnas bästa och vattnet i havet är varmt mest hela året. Det går att bada i havet året om, men är som varmast mellan april till november kan man säga. På Costa Adeje finns det flera riktigt bra stränder. Både långa och korta. Alla med skön sand och flera med skyddande pirer utanför.

Längre ner i artikeln ser du en lista på stränder som finns på Costa Adeje.

Fler stränder över hela Teneriffa hittar du här.

Playa del Duque är verkligen utsökt, med gyllene och mjuk sand och vackert och klart vatten. Den är i en klass för sig tycker jag själv och ett besök här är klart värt! Lyxiga solsängar står uppställda längs stranden och det finns en elegant strandpromenad med restauranger och barer av god kvalitet. Det vackra fortet/slottet står snyggt på kullen bredvid stranden och det är en magnifik inramning.

Duque Beach Castle Costa Adeje

Duque Beach Castle Costa Adeje

Bild från flickr. https://www.flickr.com/photos/andyspicturesurl/4802799610

Detta är ett vacker landmärke och ramar in delar av Costa Adeje på ett fint sätt.

Playa Fañabé är också inbjudande med en lång sandremsa och ideala förhållanden för en simtur i havet. Man kan hitta många olika slags fisk i den lugna viken i Playa Paraiso, där det ligger ett fantastiskt 5-stjärnigt hotell alldeles vid vattnet.

Lista på aktiviteter Costa Adeje

Det ligger flotta märkesbutiker överallt i Costa Adeje och shoppingcenter i närheten av Playa del Duque och Playa Fañabé. Nattetid vaknar semesterorten verkligen till liv med restauranger som serverar utsökt mat från en mängd olika länder, avkopplande barer, musikpubar mm.

Skärmflygning

Strandhäng

Jetski

Bananbåtar

Vattenskoter

Dykning

Havsfiske

Delfinbåt

Valturer

Biljard

Fotboll

Studsmattor

Lekland i havet vid stranden

Lista på stränder Costa Adeje

Playa del Duque

Betraktas oftast som huvudstranden i Costa Adeje. Detta är en underbart vacker strand och här finns allt för den kräsne badaren. Stranden är lite skyddad i viken och den har en fin gyllene sand. Fantastisk! Vattnet är kristallklart här!

Playa Fanabe Teneriffa

Playa Fañabé

Är den största och mest besökta av de tre stränder i Costa Adeje. Den är riktigt lång och mäter nästan en hel kilometer. Den är fin för både soldyrkaren och den aktive strandmänniskan. Här finns allt att göra och du kan även bara lata dig i solstolen här på Playa Fañabé. Det finns en mängd med restauranger, barer och pubar i anslutning till stranden och även ett par små fina barer på stranden. Det är relativt långgrunt här och det är en strand med massa av liv. En riktigt bra barnstrand för övrigt.

Playa la Pinta

Är den sista, och även den minsta stranden. Playa la Pinta ligger strax norr om hamnen. Det är även den en fin sandstrand och den strand som är bäst skyddad mot vågor. Perfekt för barnfamiljer med andra ord. Stranden kännetecknas genom en massa roliga och utmanande lekredskap ute i vattnet. Här är det liv och rörelse.

Detta var de tre fina sandstränderna som finns i Costa Adeje.

Costa Adeje är exklusivt

Denna semesterort är verkligen lite finare om man räknar med andra platser på Teneriffa och det känns att man lagt ner kraft och energi på att det skall vara lite finare här. Hotellen här är fina och det är ordning och reda nästan överallt. Det är lite fräschare här om man jämför med andra platser på Teneriffa om man säger så.

Costa Adeje Teneriffa