Allmant om Teneriffa

Allmänt om Teneriffa

Teneriffa

Teneriffa är den största av Kanarieöarna och lockar flera miljoner turister varje år. Ön kännetecknas av Spaniens högsta berg, tillsammans med vulkanen Pico del Teide. Kusten stoltserar med några av ögruppens största hotell, som tillsammans bjuder på några av Kanarieöarnas bästa faciliteter för turister.

Turism Teneriffa

Teneriffa är en balanserad kombination av stora semesteranläggningar direkt vid stranden, fullspäckade med all tänkbar service, och samtidigt en stillsam landsbygd som bjuder på en hel värld av orörd natur och små ensliga byar. Populära turistanläggningar på ön tillhör bland andra Playa de las Americas, Los Christianos och Puerto de la Cruz.

Här hittar du stränder, caféer, restauranger, affärer och nattklubbar i en salig blandning. Teneriffas större semesteranläggningar kan vara välbesökta och mycket livliga, speciellt under högsäsongen. Vill du komma bort från hotellens liv och rörelse så finns Anaga Mountains en kort resa bort, på norra sidan av ön, eller Parque Nacional del Teide. Dessa områden är perfekta för utflykter till fots, och bjuder både på en imponerande utsikt och en stunds stilla avkoppling

Allmant om Teneriffa

Sevärdheter Teneriffa

Parque Nacional del Teide och Anaga mountains är uppskattade alternativ för naturälskare. Vulkanen Pico del Teide tillhör tveklöst områdets höjdpunkt och reser sig hela 3718 meter över havet. Området bjuder också på imponerande bergsformationer, och toppen på Teide nås med kabinbana. Anagabergen är vulkaniska, men är gröna tack vare det gynnsamma klimatet. Missa inte de många träd och växter som är unika för området. Förutom den storslagna naturen så finns en mängd vackra städer och byar att utforska.

Huvudstaden Santa Cruz de Tenerife är definitivt värd ett besök. Besök museum, shoppa på Calle Castillo, ta en promenad på Rambla del General Franco – utom tvekan en av stadens vackraste gator, eller kanske besök en kyrka eller den lokala marknaden. Missa inte heller den historiska staden Garachico när du väl är på Teneriffa, och La Oratava är naturligtvis också ett måste!

Staden tillhör en av de bäst bevarade och vackraste städerna på hela Kanarieöarna, med praktfulla byggnader från 1600- och 1700-talet, invävda bland smala kullerstensgator. Det finns även ett zoo, Loro Parque, som är mycket populärt bland turister. Anläggningen bjuder på uppvisningar med både papegojor, delfiner och sälar, och kan skryta med världens största anläggning för späckhuggare.

Aktiviteter Teneriffa

De större strandnära anläggningarna erbjuder alla en uppsjö vattensporter. Erfarna vindsurfare brukar uppskatta de kraftiga vindarna runt El Médano. Anagabergen och Teide-området bjuder på gott om vandringsmöjligheter. Båda områdena har märkta vandringsleder.Dykning är en annan populär aktivitet på Teneriffa, och du finner flera dykcenter i och omkring de olika semesteranläggningarna.

Här kan du ta dykcertifikat eller följa med på dykturer. Om du har en fallenhet för golf så är Teneriffa tveklöst det bästa alternativet bland Kanarieöarna. Du finner inte mindre än nio golfbanor på ön – en siffra som väntas öka inom en snar framtid.

Klimat Teneriffa

Klimatmässigt delar man ofta in Teneriffa i två delar: norr och söder. Den södra delen av Teneriffa är soligare och torrare, och temperaturen varierar över året mellan 20 och 30° Celsius. Norr och söder delas per definition av Pico del Teide. Det kan faktiskt finnas snö på toppen av berget på vintertid, så om du planerar en vandring vid den tidpunkten på året kan en tröja och ett par byxor rekommenderas. Den norra delen av Teneriffa är blötare än den södra och har sällan en klarblå himmel. På grund av den höga luftfuktigheten kan vädret här ofta kännas klibbigt vid höga temperaturer.

Historia Teneriffa

De ursprungliga invånarna på Teneriffa var Guancherna, eller på spanska ”Guanches”. På deras språk betyder öarnas namn ’vitt berg’, vilket naturligtvis är en referens till Pico del Teide. Guancherna på Teneriffa var de som längst lyckades upprätthålla motståndet mot spanjorerna, och det var inte förrän 1496 som de inte längre kunde hålla emot. Teneriffa blev då den sista av öarna att erövras av spanjorerna.

Under de efterföljande århundradena blev Kanarieöarna, inklusive Teneriffa, flera gånger attackerade av pirater. Öarna användes även som en fredlig anhalt för sjömän som var på väg till Amerika. Turismen kom först igång under slutet av 1800-talet. Från 1970-talet ökade Teneriffa i popularitet, och sand skeppades in från Saharaöknen för att tillmötesgå behoven av allt större stränder.